З яких країн поїдуть працювати до України трудові мігранти?

З яких країн поїдуть працювати до України трудові мігранти?

В 2006 р. Польща ухвалила стратегію залучення трудових мігрантів. Був чітко окреслений перелік країн, громадяни яких мали пріоритетне право на працевлаштування – Україна, Білорусь, Молдова, Росія, Грузія, Вірменія. В той час рівень зарплат в Україні був не набагато нижчий за Польщу. Але у 2010 році вже 170 тис українців отримали запрошення на роботу в Польщі.

В 2017-му році ця кількість склала вже 1 млн 750 тис. Але не зважаючи на постійне зростання польського ВВП, багато поляків продовжують мігрувати в інші, більш заможні країни у пошуках роботи та кращого життя.

Якщо в Україні буде відбуватися зростання економіки, до нас будуть не тільки повертатися частково трудові мігранти, але і поїдуть робітники з інших країн.

Поки що ситуація складається так, що завдяки великому розриву між вітчизняною економікою та сусідніми країнами, українці будуть продовжувати виїжджати на роботу в інші країни.

Наша країна входить в період боротьби за трудові ресурси, як свої так і іноземні, що ведуть між собою розвинуті держави.

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування