Законодавчі ініціативи щодо боротьби з шахрайством у міжнародному працевлаштуванні

Законодавчі ініціативи щодо боротьби з шахрайством у міжнародному працевлаштуванні

10 грудня, 11:00 – Законодавчі ініціативи щодо боротьби з шахрайством у міжнародному працевлаштуванні.

Організатор: Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування.

Учасники: Галина Третьякова – народний депутат України; Василь Воскобойник – президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування; Олексій Антипович – керівник Соціологічної групи «Рейтинг»; Микола Александров – модератор.

Питання до обговорення:

1. Міграційні настрої населення України в кінці 2019-го року. Як за останній час змінилося відношення громадян до трудової міграції, які країни найбільше їх приваблюють та наскільки багато часу вони готові проводити на заробітках?

2. Необхідність боротьби з шахрайством у галузі міжнародного працевлаштування.

3. Важливість прийняття законопроєкту №2365, що дозволить припинити шахрайство у сфері міжнародного працевлаштування та захистити українських трудових мігрантів. Законопроєкт направлений виключно на вирішення соціальних проблем у сфері працевлаштування за кордоном та покликаний підвищити довіру суспільства до влади. 

Підсумкові матеріали: 

Українці найбільше хочуть виїжджати на заробітки до Німеччини і Польщі – опитування

Трудові мігранти з України найчастіше хочуть виїхати на заробітки до Німеччини та Польщі.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив керівник Соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

“В які країни хотіли б їхати: Німеччина та Польща — номер один серед бажань українців до трудової міграції. Чехія, Канада, США — це умовне третє місце бажання українців їхати на заробітки”, – сказав Антипович.

За його словами, якщо говорити про віковий розріз, то 60 відсотків молоді віком 18-29 років думали над поїздкою за кордон на заробітки. І майже половина з молоді вважає, що вони би поїхали за кордон на заробітки через потребу самореалізуватися і знайти нові можливості.

“Щодо старших поколінь, тобто люди 30, 40, 50, 60 років, вони в основному їдуть за кордон, чи хотіли б їхати за кордон через бажання задовольнити мінімальні потреби, бажання заробити грошей”, – сказав він.

Антипович уточнив, що з віком в українців бажання емігрувати на заробітки знижується.

“Якщо у 30-39 років таких 50 відсотків, які хотіли б їхати за кордон, то у 40-49 років — 40 відсотків, у передпенсійному віці — 26 відсотків, і 60-річні і старші — лише 7 відсотків, але все одно планували або думали про трудову еміграцію”, – зазначив він.

Це результати соцопитування жителів 24 обласних центрів, проведених упродовж вересня – листопада 2019 року.

Українці вважають найбільшою загрозою для держави масову еміграцію – опитування

Українці вважають проблемою номер один для держави масовий виїзд за кордон наших співвітчизників.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

“Масовий виїзд українців за кордон — це проблема номер один, яку вважають українці найбільшою загрозою для України. 56 відсотків так вважають. Решта проблем — економічний занепад, зубожіння населення, погіршення здоров’я нації — це все має дещо нижчі показники”, – сказав Антипович.

Він наголосив, що проблема еміграції виникла не сьогодні і була для самих українців номером один ще з 2018 року.

“Якщо є коливання по якихось інших речах – по тому ж економічному занепаду, наприклад, з 2018 по 2019 рік знизилася тривога приблизно на третину, – то масовий виїзд за кордон залишився при своїх показниках. При всіх змінах влади, при всьому, що відбулося в 2019 році, – масовий виїзд за кордон як отримував понад 50 відсотків тривоги чи загрози в оцінках українців, так і отримує”, – наголосив соціолог.

Він повідомив, що нещодавно були презентовані результати соцопитування у 24 обласних центрах, і, згідно з його результатами, третина жителів обласних центрів думали над ідеєю трудової міграції за кордон.

“Основною причиною вони вважають, що вони змушені це робити для задоволення мінімальних потреб, тобто питання заробітку. Так вважає 50 відсотків тих, хто думає про трудову еміграцію за кордон. 27 відсотків з них вважають, що вони їхали б на заробітки, через те, щоб самореалізовуватися і знайти нові можливості, тобто це є розвиток”, – додав Антипович.

Ще 17 відсотків, а це кожен шостий опитаний, сказали, що вони не бачать ніякого майбутнього в Україні, уточнив керівник соціологічної групи «Рейтинг».

Українці на заробітках у Польщі переважно зайняті фізичною працею і у сфері послуг — опитування

Українці, які їздять на заробітки у Польщу, переважно зайняті там фізичною роботою і працею у сфері послуг.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив керівник Соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

“Ми опитували наших заробітчан, які працювали у Польщі. І що ж роблять наші заробітчани в Польщі: 78 відсотків займаються фізичною роботою, 2 відсотки — інтелектуальною роботою, 17 відсотків — роботою у сфері послуг, керівниками (працюють — ред.) — також близько 2 відсотків”, – сказав Антипович.

Він уточнив, що якщо говорити про фізичну роботу, то у Польщі для українців — це передусім сільськогосподарська робота, будівництво та ремонт (по 33 і 26 відсотків відповідно), робота по дому (12 відсотків), ресторанний бізнес (11 відсотків), інша зайнятість (медперсонал, сфера освіти, прибирання і догляд за дітьми, готельний бізнес).

“Разом з тим, на заробітках (українці — ред.) перебувають достатньо короткий період часу. Лише 10 відсотків перебувають менше місяця. Майже 60 відсотків — від 1 до 3 місяців, і ще 22 відсотки — від 3 до 6 місяців. Фактично ми можемо говорити про 90 — відсоткове перебування наших заробітчан у часі до шести місяців у Польщі”, – додав соціолог.

Антипович підкреслив, що цікавим є те, що 54 відсотки українських заробітчан добре або дуже добре оцінюють своїх польських роботодавців, нейтрально — ще 37 відсотків, негативне ставлення до польських роботодавців – до 10 відсотків.

Також, за його словами, 6 відсотків українських заробітчан планує купити квартиру у Польщі і ще стільки ж планує заснувати власний бізнес там. А на питання, чи є у планах переїхати на постійне місце проживання у Польщу, ствердно відповіли 8 відсотків осіб.

“Ми говоримо про те, що невелика, але все ж таки є частина заробітчан, які будуть укорінятися за кордоном, причому на рівні власного бізнесу, повноцінного життя. Їх небагато, але цей тренд іде”, – відзначив Антипович.

Також соціолог додав, що 53 відсотки українських заробітчан знову планують поїхати туди на заробітки, ще чверть сказали, що не поїдуть.

Це опитування було проведено разом із польською компанією Personal Service.

Відео з пресконференції:

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування