Заробітчани не повинні платити за працевлаштування за кордоном

Заробітчани не повинні платити за працевлаштування за кордоном

Законопроект 2365 «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством при працевлаштуванні за кордон» несе головну новацію – заборону посередникам брати гроші з українців які шукають роботу за кордоном. Українці повинні зрозуміти, що легальні посередники отримують гроші за пошук працівників від роботодавців, а не від пошукачів роботи.

Головна новела прийнятого в першому читанні Верховною Радою законопроекту №2365 полягає в тому, що компаніям – посередникам забороняється брати гроші з українських громадян, що шукають роботу за кордоном. Це правильний крок з боку держави для захисту українців.

Всі компанії – посередники, повинні будуть зареєстровані у якості суб’єктів господарської діяльності, як такі, що надають подібні послуги.

І якщо до органу, який буде контролювати цей реєстр, будуть надходити скарги від громадян, що з них та чи інша компанія вимагає гроші, тоді буде виникати підстава штрафувати недобросовісних бізнесменів – від 17 до 85 тис грн.

“Саме головне, щоб українці зрозуміли, що вони не повинні платити посередникам. І це спрацює набагато ліпше, аніж будь-які штрафи та будь-які заборони”, – сказав Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування