Заява Польсько-Української Господарчої Палати від 20 березня 2024 року

Заява Польсько-Української Господарчої Палати від 20 березня 2024 року

Щиро вдячний Колегам за Розуміння і Солідарність!

Варшава, 20 березня 2024 року. Заява Правління Польсько-Української Господарчої Палати. З подивом сприймаємо висловлювання державного секретаря пана Міхала Колодзейчака про те, що “Міністерство сільського господарства та розвитку сільських територій виступить до Ради міністрів з пропозицією про призупинення транзиту продуктів, які вже зараз підпадають під ембарго” (https://www.gov.pl/web/rolnictwo/uzgodnienia-w-jasionce).

Якщо це правда, то це буде означати блокування транзиту через Польщу сільськогосподарської продукції з України, експорт якої становить важливу частку бюджету країни, що бореться з російським агресором. Таке рішення польського уряду вдарить по європейських транспортних «коридорах солідарності». Це також принесе значні економічні збитки для підприємців з України та Польщі. Країна, яка блокує транзит товарів з України, не стане в майбутньому хабом для відбудови України. Блокування транзиту сільськогосподарської продукції спричинить значні політичні збитки для Польщі, яка досі була надійним рятівником України.

Звертаємося до Уряду Республіки Польща з проханням поліпшити процедури обміну товарами з Україною.

Правління Польсько-Української Господарської Палати. Варшава, Київ, 20 березня 2024 року

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати