“ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА» & «АВІАСВІТ» - Київ, 9-12 жовтня 2018 р., співпраця UA-PL триває і розвивається.

“ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА» & «АВІАСВІТ» – Київ, 9-12 жовтня 2018 р., співпраця UA-PL триває і розвивається.

Як з громадських, так і з фахових мотивів я вже ряд років регулярно відвідую щорічні виставки «ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА» & «АВІАСВІТ» в Києві. Цього року на запрошення  Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ (начальник – полковник Чепков І.Б) також прийняв участь і в VI Міжнародній науково-практичні конференції «Проблеми координації воєнно-технічної та оборонно-промислової політики в Україні. Перспективи розвитку озброєння та військової техніки», яка проходила в 10-11 жовтня в рамках цьогорічної виставки «Зброя та Безпека». Програма конференції і інші матеріали:

 

Відмінна організація , цікаві та корисні виступи і обговорення. Хотів би окремо відзначити виступ академіка В.П.Горбуліна, який є безумовним авторитетом в оборонно-промисловому і безпековому секторі України і який у своєму виступі  звернув особливу увагу на потребу підвищення інноваційної та наукової компоненти розвитку нашого ОПК.

Цікавим був виступ Валентина Бадрака,  який зокрема слушно згадав і відзначив досвід і стратегії Польщі в сфері безпеки і оборонної політики.

У виступі проректора з наукової роботи Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»  п.Ільченко М.Ю.особисто мене вразили приклади ініціатив та розробок в т.ч. в рамках проекту https://www.sikorskychallenge.com/, які находяться на топі світових досягнень у відповідних сферах (наприклад згадка у виступі проректора КПІ про певні космічні розробки фахівців університету, які є тільки в України та США). Показовими також є факти того, як співпраця з іноземними партнерами, на фоні дефіциту відповідного українського бюджетного фінансування науки, дає українським науковцям, інноваторам та промисловцям можливість самостійно фінансувати розробку та впровадження  новітніх технологій для українського оборонно-промислового комплексу.  У виступі директора Програми  по БпАК ДП»Антонов» Воробйова М.М. , який був присвячений тематиці розробки безпілотних авіаційних комплексів, мою увагу привернули приклади того , як партнери з Туреччини (компанія Aselsan) допомагають ДП «Антонов» вибрати і отримати доступ на світових ринках до найбільш передових військових технологій необхідних для створення сучасних українських військових авіаційних комплексів.

Приймаючи до уваги, що з кожним роком в українському ОПК, в виконанні державного оборонного замовлення , зростає частка підприємств недержавного сектора, значна увага\частка експозиції , як під час вищезгаданої конференції, так і на виставці безпосередньо, була приділена Громадській спілці «Ліги оборонних підприємств України» і продукції та послуг її учасників. Більш детально про це за посиланням:

https://defence-ua.com/index.php/statti/5551-privatni-pidpriemstva-nevid-emna-skladova-chastina-vitchiznyanogo-opk

Особисто мене дуже  тішить те що триває і розвивається польсько-українська співпраця безпековому і  оборонно-промисловому комплексі, підтвердженням чому, в числі іншого, є і активна участь польських державних і недержавних структур і компаній , в виставці «ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА» & «АЕРОСВІТ»-2018 р.

Окремо зазначу, що позитивною є і динаміка та структура розвитку  такої співпраці – якщо відразу після початку російської агресії в 2014 р. основні напрямки такої співпраці стосувались засобів особистого захисту, критичних  і нагальних позицій для України в імпортозаміщенні російських поставок, чи поставок з підприємств українського ОПК, які потрапили на фактично окуповані РФ території України, то зараз все більшої ваги набирає співпраця в більш високотехнологічних напрямках в т.ч. пов’язаних в взаємною передачею і впровадженням наявних в Польщі та в України новітніх військових технологій. Показово, що поряд з співпрацею державних структур PL-UA дуже динамічно розвивається співпраця недержавного бізнесу в сфері ОПК. Тут показовим є робота в Україні  польської приватної компанії   WB Group, яка цього року також представила на виставці ряд своїх напрацювань.

Більш детальну та фахову інформацію про таку діяльність польських фірм з українськими партнерами можна отримати за посиланнями:

https://defence-ua.com/index.php/statti/5510-potr-voytsekhovskyy-my-vpevneni-v-podalshomu-uspikhu-nashoho-spivrobitnytstva-z-ukrayinskymy-partneramy

https://defence-ua.com/index.php/statti/5496-polshcha-ta-ukrayina-mozhut-znachno-pidsylyty-odne-odnoho

https://defence-ua.com/index.php/statti/5319-ukrayinski-rozrobky-ta-spilni-z-polshcheyu-proekty-dosyahnennya-ukrayiny-v-oboronniy-sferi-na-vystavtsi-mspo-2018

В цілому ж не вдаючись в більш глибокий фаховий аналіз відзначу, що цьогорічні виставки «ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА» & «АЕРОСВІТ»-2018р. продемонстрували подальший динамічний розвиток українського оборонно-промислового комплексу (ОПК) і ріст зацікавленості поважних іноземних партнерів у співпраці з ним. З особливих причин вважаю дуже важливими для України співпрацю з партнерами з Польщі, Туреччини, Ізраїлю  та США. Для тих, хто, в умовах російської гібридної агресії і інформаційних провокацій, регулярно розганяє «зраду» щодо того, що «все пропало»,  або що «все вкрали» в т.ч. через експорт наших озброєнь за кордон, на фоні певного їх браку (в т.ч. новітньої зброї) в ЗСУ,  окремо зазначу що саме експорт в треті країни дає нашим зброярам, науковцям, інноваторам, тощо суттєві валютні поступлення, які на фоні дефіциту відповідних фінансових ресурсів в державному бюджеті України, надзвичайно необхідні українському ОПК  в т.ч. для розробки і впровадження новітніх озброєнь для Збройних Сил України. Кілька слів про деякі досягнення українського ОПК в конкретних напрямках. Тут хочу окремо звернути увагу на дуже серйозні здобутки українських ракето будівників. В першу чергу  мова йде про державне київське конструкторське бюро «Луч» очолюване О.П.Корестольовим, яке спільно з іншими українськими підприємствами, успішно реалізує проривні рішення для посилення потенціалу нашої армії і створення ракетного щита України.

Думаю, що не дуже багато людей, які не пов’язані з оборонною тематикою, звернуло  увагу на те, що 31 січня 2018 року успішно започатковані випробування нової української крилатої ракети «Нептун», яка здатна вражати наземні і морські цілі на дальність 300 км.

https://www.youtube.com/watch?v=6Wg0nL1v5S0&feature=youtu.be

Більш критично про цей факт можна прочитати тут: https://www.bbc.com/ukrainian/features-russian-43047717

 Думаю, що такі досягнення важко переоцінити. І тут можна повністю погодитись з думкою військового експерта Валентина Бадрака та інших про те, що такі напрацювання в найближчій перспективі можуть привести до створення української крилатої ракети, яка за умови, врегулювання питань з відповідними міжнародними обмеженнями «на дальність»,  буде в стані поконати відстань 1500 км. А це вже зброя яка безумовно служить серйозним стримуючим фактором для кремлівського агресора. Адже не треба забувати географію. І про те, що відстань,  навіть не по прямій, а по автомобільній  трасі, Львів-Москва складає 1317 км (а з Києва, Чернігова, Харкова чи Сум і того менше). :))) Ну і також треба пам’ятати, що дружня Польща, в рамках реалізації своєї оборонної стратегії, вже підписала угоду з США на суму 4 млрд. 750 млн. доларів США, щодо розміщення на її території в 2022-2024 рр. систем протиповітряної оборони «Patriot». До речі зі Львова до кордону з Польщею аж 73 км.:)))

Перелік новинок представлених на виставці достатньо широкий і з частиною з них  можна ознайомитись наприклад за посиланням:  

https://biz.liga.net/all/all/article/novinki-dlya-armii-chto-pokazali-na-vystavke-zbroya-ta-bezpeka-2018

Особисто я звернув би окрему увагу на БМ-21 УМ «Берест», виробництва Шепетівського ремонтного заводу, який модернізував 122 мм. систему залпового вогню, яка може замінити в ЗСУ систему «Град» на більш новітню і ефективну. Привертає до себе спеціальну увагу і нове шасі «КРАЗ», на якому встановлено цю систему.

 

Слід відзначити програми АТ «Мотор Січ» по створенню легких українських гвинтокрилів, які вже прийняті на озброєння в Україні. Модель МСБ-2 –результат десятилітньої роботи цієї компанії з м.Запоріжжя.

«Мотор Січ» також веде активну роботу на польському ринку, з метою в т.ч участі в модернізаційних програмах для польського війська.  В контексті цієї інформації маю погодитись з сумнівами і оцінками, які висловив Валентин Бадрак у своєму виступі на згаданій в початку цього посту військовій науков-практичній конференції, щодо процедури прийняття нещодавно активно «розпіареного» в наших медіа  рішення і доцільності трати коштів державного бюджету України на програму закупки 55 гвинтокрилів французького виробництва компанії Airbus Helicopters SAS для потреб системи МВС України на суму 555 млн. євро. Адже, на фоні критичного браку коштів на розвиток вітчизняного ОПК, за повернення кредитної частини вищезгаданого контракту все рівно нестиме відповідальність українська держава, а кошти підуть на оплату роботи і зміцнення виробничої бази ОПК Франції.

Для тих же хто хоче більш детально ознайомитись з основними результатами і інформацією про проведення цьогорічних виставок «ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА» & «АВІАСВІТ»- 9-12 жовтня 2018 р. в Києві рекомендую ознайомитись з спеціальним випуском видання «DEFENCE EXPRESS» №9 за жовтень 2018 р. «НОВА ЗБРОЯ ОНОВЛЕНОЇ АРМІЇ»

А також проглянути наступні посилання:

https://www.facebook.com/expo.weapon/

https://www.facebook.com/valery.ryabykh/media_set?set=a.355605101649412&type=3

https://defence-ua.com/index.php/statti/5533-vystavka-zbroya-ta-bezpeka-2018-pershi-vrazhennya

https://defence-ua.com/index.php/statti/5523-zbroya-ta-bezpeka-2018-ohlyad-dosyahnen-vitchyznyanoho-opk

Олег ДУБІШ

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати