ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИЙ “ФРОНТ”, АБО КІЛЬКА СЛІВ ПРО ПІДСУМКИ «КОМУНТЕХ-2018» В КОНТЕКСТІ СПІВПРАЦІ PL-UA

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИЙ “ФРОНТ”, АБО КІЛЬКА СЛІВ ПРО ПІДСУМКИ «КОМУНТЕХ-2018» В КОНТЕКСТІ СПІВПРАЦІ PL-UA

Вже багато років підряд я регулярно відвідую в Києві дві виставки  та пов’язані з ними заходи: «Зброя та Безпека»  і конференція з питань військово-технічної політики, та виставку «КомунТех» і Міжнародний Конгрес «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово‑комунального господарства».  Про важливість військового фронту відомо всім, а от про важливість житлово-комунального «фронту» ми починаємо думати ближче до морозів, особливо на фоні таких подій, які, наприклад, нещодавно мали місце в м. Сміла. Однак це не правильно і дана тематика вимагає не авральних дій і популістських гасел, а спокійної круглорічної і системної, кропіткої фахової роботи центральних інституцій і органів місцевого самоврядування. Тому щорічна виставка «КомунТех» це саме той майданчик де відповідні фахівці можуть познайомитись з новинками, трендами, обмінятись досвідом і обговорити шляхи вирішення проблем. Не став винятком і цей рік.

6‑8 листопада в Києві, в Міжнародному виставковому центрі (МВЦ, Броварський проспект, 15), відбулася XVІ Міжнародна спеціалізована виставка «КомунТех‑2018» та XІV Міжнародний конгрес «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово‑комунального господарства». Ці щорічні заходи за роки існування набули статусу провідних галузевих подій, присвячених розвитку комунальної інфраструктури українських громад.

Свою роботу на виставці я розпочав з участі в Круглому столі «Клуб мерів – як платформа для діалогу між владою та органами місцевого самоврядування», який проходив в рамках XІV Міжнародний конгрес «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово‑комунального господарства» і був організований Проектом ЄС «Угода мерів Схід». Даний круглий стіл дуже успішно і цікаво провела національний експерт- координатор «Угоди мерів» п. Оксана Кисіль, а його матеріали заслуговують на окреме висвітлення. Зокрема під час дискусії мені було приємно послухати мерів міст, які згадали позитивний досвід співпраці з польською Фундацією ПАУСІ, а також , як завжди дуже фахові зауваження та пропозиції від Виконавчого директора Асоціації «Енергоефективні міста України» п. Святослава Павлюка.

Кілька слів про сам XІV Міжнародний конгрес і інші події в рамках його проведення. Після огляду експозиції та спілкування з представниками ЗМІ, на конференції «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово‑комунальної галузі», яка розпочала роботу Конгресу, до учасників заходу звернувся Віце‑прем’єр‑міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово‑комунального господарства України Геннадій Зубко. Спікерами також виступили: Дмитро Андрієвський – народний депутат України, заступник голови парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово‑комунального господарства та регіональної політики, Йоганес Баур – керівник відділу Програм зовнішньої допомоги «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура, навколишнє середовище та клімат» Представництва ЄС в Україні, Ніколя Гігас – заступник директора Швейцарського бюро співробітництва, Джордж Крістодореску – директор проекту «Реформи в сфері енергоефективності в Україні», що виконуються Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Діана Корсакайте – директор Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Модератором виступив Едуард Кругляк – заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово‑комунального господарства України та Голова Оргкомітету з організації Конгресу та виставок. На конференції були обговорені питання щодо реалізації реформ ЖКГ, енергоефективності в Україні та аспекти міжнародної підтримки вітчизняної енергетичної незалежності.

Магістральною темою цьогорічної конференції стали питання комплексної модернізації житлового сектору. Як зазначив Геннадій Зубко, для цього процесу вже прийнята вся необхідна законодавча база.

Протягом роботи Конгресу висвітлювались такі актуальні питання, як перспективи розвитку систем водопостачання та водовідведення, законопроекту про муніципальні відходи, формування прозорих взаємовідносин в багатоквартирних будинках, результати та перспективи реформ в централізованому теплопостачанні тощо.

Особисто я також з великим інтересом  відвідав круглий стіл (6 листопада), присвячений європейському шляху розвитку в сфері управління побутовими відходами, в якому взяли участь народні депутати України, представники Європейського банку реконструкції та розвитку, представники центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, Європейської бізнес асоціації, громадських організацій та засобів масової інформації, керівники державних та комерційних підприємств.

Вже традиційним стало проведення в рамках виставки «КомунТех» заходу, присвяченого розвитку житлово‑комунального господарства столиці (Організатор: Департамент житлово‑комунальної інфраструктури Київської міської державної адміністрації). Цього року на Конференції «Інноваційні перетворення в системі житлово‑комунального господарства міста Києва в сучасних умовах: досягнення та перспективні плани» були підведені підсумки та визначені пріоритетні шляхи заходів для вдосконалення та розбудови нашого міста.

Цьогорічний захід  на початку листопада я також відвідував ще і з метою отримати інформацію і зробити аналіз про основних закордонних партнерів, які надалі надають і розвивають  допомогу Україні в сфері реформування житлово-комунального господарства та міської економіки і розвитку територій в цілому. І тут як на мене безсумнівним лідером після міжнародних структур і Європейської Комісії є Німеччина. Значний внесок роблять США,Канада, Данія, Швейцарія, Скандинавські країни. Певну допомогу надає і Польша, однак , як на мене, ця діяльність, навіть на фоні обмежених в порівнянні з іншими західними донорами польських фінансових ресурсів на ці цілі, вимагає активізації і більш системного та скоординованого підходу. Це особливо важливо ще й тому що поляки вже давно приймають участь в підтримці української децентралізації і програмах енергоощадності та енергоефективності. Польща має величезний досвід відповідної трансформації, який, враховуючи близькість наших країн і народів, в тому числі ментальну, є більш зрозумілим  і доступним українським партнерам, зокрема українським органам місцевого самоврядування, в порівнянні з більш «продвинутими» країнами Старого Заходу. Як це зробити? Невдовзі, на  Польсько-українській конференції в Києві «Міська економіка та територіальний розвиток» 12 грудня 2018 р., разом з відповідними  українськими колегами, польськими та іншими закордонними партнерами постараємось запропонувати наше бачення плану дій в цьому напрямку..

Олег Дубіш

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати