Знаєте, чим закінчилася історія з USAID та міні-цифрою, яких американці визнали головним бенефіціаром 38 мільйонів доларів кібер-допомоги?

Знаєте, чим закінчилася історія з USAID та міні-цифрою, яких американці визнали головним бенефіціаром 38 мільйонів доларів кібер-допомоги?

Знаєте, чим закінчилася історія з USAID та міні-цифрою, яких американці визнали головним бенефіціаром 38 мільйонів доларів кібер-допомоги?

А нічим. Ні му-му, ні жу-жу. ‘Ignorance and smile’ ©

Для тих, хто пропустив початок: https://cutt.ly/hfdeLGl ; https://cutt.ly/BfdeCxs ; https://cutt.ly/sfdeBs6 ; https://cutt.ly/3fde3TX
Проігнорована петиція, які підтримали більше1300 людей http://chng.it/JB8VzNLh

Також проігнорований безпосередній лист-звернення до USAID за підписами 13 відомих та авторитетних українських експертів.
Я чесно чекав рівно місяць від дати відправки листа до Office of Inspector General та до колишньої керівниці USAID Ukraine Susan K. Fritz.
Жодної реакції по суті, нуль тобто. Ані від USAID, ані від міні-цифри. Підкреслюю – по суті проблеми, вискубівське «ето всьо тупойє враньйо» вважаю лише проявом малодушної істерики.

Натомість хтось з USAID злив міні-цифрам листа з повними даними експертів, а мамкіни жижталізатори не придумали нічого кращого за грубий наїзд на керівництво компаній, в яких працюють деякі з експертів. Хто саме зливав, на кого давили і чим погрожували– то окрема детективна історія, непублічна. А от Вискуб відбріхувався смішно, і це було публічно.

Тобто USAID насправді не за співпрацю зі спільнотою і не за діалог-взаємодію-підвищення-розширення-бла-бла-бла.

Ні.

Вони просто за Міні-цифру. І за бабло, звісно.
Чиновники американські дають чиновникам українським гроші «на розпил» і пофіг що там кричать на вулиці.

Усі ці гасла:
… we promote and demonstrate democratic values abroad…
…innovative, high quality, effective partnerships…
…USAID/Ukraine is seeking to develop and test new and innovative approaches…
– залишаються лише гучними гаслами.
По факту ми маємо випадок класичної урино-офтальмології, типової для режиму зелених українських невігласів, які вже звикли плювати на думку української професійної спільноти.
Але тепер їх підтримують у цій благородній справі і американські колеги, які якось цим заразилися. Це щось таке у нашому повітрі, чи шо?

Чесно скажу, що вірогідність саме такого фіналу я оцінював десь у 70-80%.
Мав 20-30% певних ілюзій стосовно порядності американців, каюся.
Тепер з ілюзіями покінчено.

Кінець історії, скажете? Чергова перемога некомпетентності, кумівства та рішалова?
А ось дзуськи.
Усі ті чиновники забувають одну важливу річ: нас – багато, а їх – мало.
І за нами – Правда.

І якщо без пафосу, то пропозиція проста: давайте усі разом уважно спостерігати за кожним рухом розпильщиків-імітаторів та оприлюднювати найбільш знакові (а можу й усі) факти недолугості, некомпетентності, непотрібності, формалізму, надлишковості, неадекватності, тощо під час реалізації заходів в рамках 38-мільйонної кібер-допомоги ‘from the American people’.
Формальний обсяг програми – дуже великий, розрахований надовго, а значить будуть задіяні сотні або тисячі людей, як з боку «виконавців», так і з боку «приймаючої сторони». Останніх – значно більше.
Будуть читатися лекції, проводитися якісь круглі столи, зустрічі, імітуватися «взаємодія з громадськістю» та «навчання широких мас». Усе це їм потрібно щоб закрити пункти плану та формально відзвітувати про витрачені мільйони. Тому проводитися усе це буде, хоча і, здебільшого, для галочки.

І дехто з вас, мої шановні однодумці, буде присутнім на цих заходах і побачить/почує щось смішне, неадекватне, корупційне, суто формальне чи може просто дурне. Можливо, хтось побачить якісь документи, чеки, інвойси, договори, бачитиме звіти, публікації, закриті виступи.
Про усе це повідомляйте мені, а я буду публікувати (з дотриманням вимог анонімності джерела, звісно) під хештегом #cyberUSAID

Так шо пишіть мені про усе, що пов’язано з проектом Cybersecurity for Critical Infrastructure in Ukraine Activity, свідком чому ви стали або щось знаєте про це зсередини. Мої дописи читають також і люди, які знають людей, яким небайдуже розкрадання коштів американських платників податків. А це неодмінно станеться, адже протягом 4 років на цьому довгому шляху буде чимало імітацій, окозамилювання, фальсифікацій, видавання бажаного за дійсне, марності зусиль та коштів, і, звісно, наших рідних некомпетентності з невіглаством. Усе як ми любимо.

Тож запрошую усіх небайдужих громадян до пильності (vigilance).
«Зробимо їх разом», чи як там вони кажуть?
#cyberUSAID

UPD: Попросили чисто для порядку тегнути DAI Global.
Зробіть це, хто може, будь ласка.
Я не дуже в це вірю, але нехай вже буде.

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.