Зустріч Торгового представника України Тараса Качки з представниками ПУГП.

Зустріч Торгового представника України Тараса Качки з представниками ПУГП.

25 жовтня 2019 р. в Будинку Уряду України відбулась зустріч делегації Польсько-Української Господарчої Палати (ПУГП, Варшава) з Заступником Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – Торговим представником України п. Качкою Т. А.


Під час розмови обговорювався актуальний стан, основні проблеми та перспективи торгово-економічної та інвестиційної співпраці України з Польщею. Керівництво ПУГП проінформувало п.Качку Т.А. про основні проекти та плани діяльності Палати, а також запросило керівництво Міністерства прийняти участь в 12-тому BALTIC BUSINESS FORUM, який 27-29 квітня 2020 р. відбудеться в м. Свіноуйсцє (Польща).


Торговий представник України п.Качка Т.А. окремо зупинився на певних проблемах, які сьогодні, з його точки зору, мають місце в двосторонніх відносинах. Зокрема була відзначена потреба більш симетричного і більш по партнерському орієнтованого характеру економічних відносин між Польщею та Україною, згадано питання щодо польських ліцензій для українських вантажних автоперевізинків.

Принагідно хочу привести цитату з інтерв’ю п.Качки від 16 вересня 2019 р. інтернет – виданню «Європейська правда» де цьому питанню була присвячена окрема увага:

«– Ще один суперечливий момент, який нещодавно виник – це скарга України на нестачу польських ліцензій на вантажні автоперевезення.
– Це глухий кут розподілу компетенцій всередині ЄС. Великою мірою це двосторонні відносини, але там є й компетенція ЄС.
Тому ми будемо ставити перед Євросоюзом питання того, що Польща, зменшуючи кількість дозволів, фактично порушує умови УА (Угода про Асоціацію), і будемо заохочувати інституції ЄС вплинути на Польщу, щоб врегулювати цю проблему.
– Неофіційно Варшава каже, що її провини немає, а проблема виникла нібито через корупційну систему розподілу ліцензій в Україні.
– Так нехай зроблять таку заяву офіційно!
Насправді ж питання полягає в тому, що є об’єктивні потреби в збільшенні кількості дозволів. Адже їх повинно бути достатньо для того, щоб підтримувати зростання експорту.
– Ми вже вирішили, чи будемо скаржитися на Варшаву до ЄС?
– Я великий шанувальник принципу, що коли проблему можна вирішувати на двосторонньому рівні, то так і треба робити – але не тоді, коли дискусія заходить у глухий кут.
В діалозі з Варшавою у цьому питанні досить тривалий час не було прогресу. Можливо, ще якусь дискусію провести на двосторонньому рівні, але якщо вона буде знову без результату – будемо передавати її на загальноєвропейський рівень.».

З повним текстом інтерв’ю всі бажаючі можуть ознайомитись за посиланням:

https://www.eurointegration.com.ua/intervi…/…/09/16/7100792/

Вищезгадане інтерв’ю, як на мене, має достатньо символічну назву: «Тарас Качка: Україна має перейти від торгівлі до економічної інтеграції з Євросоюзом» і відображає певні засади і ідеологію діяльності п.Тараса Качки, як заступника Міністра, Торгового представника України в відносинах, як з Польщею, так і з ЄС в цілому, в чому ми і мали можливість переконатись під час нашої зустрічі з Заступником Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – Торговим представником України Тарасом Качкою 25 жовтня 2019 р.

Особисто я такі засади і ідеологію підтримую.

Олег ДУБІШ

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати