Зустріч з новим Бізнес-Омбудсменом України п. Романом Ващуком

Зустріч з новим Бізнес-Омбудсменом України п. Романом Ващуком

27 січня 2022 року спільно із Посольство Республіки Польща у Києві/Ambasada RP w Kijowie, Закордонним Торговельним Бюро в Києві Польської Агенції Інвестицій і Торгівлі, Międzynarodowe Stowarzyszenie Przedsiębiorców Polskich na Ukrainie/(МСППУ) та Польсько-Українська Господарча Палата в Україні була проведена зустріч представників бізнесу з новим Бізнес-Омбудсменом в Україні Паном Романом Ващуком Роман Ващук, який з січня 2022р. приступив до виконання своїх обов’язків.
Під час зустрічі піднімалися питання, які важливі і чутливі для польсько-українського бізнесу та інших підприємців України, їх громадських об’єднань і широкої громадськості в Україні загалом.
Вважаю, що розмова вийшла цікавою, щирою і корисною для всіх учасників.
А ще важливим вважаю дуже доброзичливу та конструктивну атмосферу зустрічі та подальшого «живого» спілкування гостей і запрошених.
Окрема подяка Закордонному Торговельному Бюро в Києві Польської Агенції Інвестицій і Торгівлі і персонально Karol Kubica за координацію і організаційно-матеріальний внесок та роботу по проведенню зустрічі.
Сам факт призначення на посаду Бізнес-Омбудсмена в Україні постаті масштабу, досвіду і потенціалу п.Романа Ващука, на мою думку, особливо в актуальних внутрішніх і зовнішніх умовах в яких на даний час перебуває Україна, є надзвичайно важливим, позитивним і символічним, при чому не тільки для українського підприємницького середовища.
Але свої роздуми на цю тему викладу дещо пізніше в прикінцевій частині даного допису.
Для початку, користуючись офіційною інформацією з відповідної інтернет сторінки нагадаю читачам, що Рада бізнес-омбудсмена (РБО) – це незалежний консультативно-дорадчий орган, створений у 2014 році на базі Постанови Кабінету міністрів України №691 від 26 листопада 2014 року за участю Уряду, провідних українських бізнес-асоціацій, ЄБРР та ОЕСР.
Рада бізнес-омбудсмена (РБО) фінансується з Мультидонорського рахунку стабілізації та сталого розвитку України (МДР), розпорядником якого є ЄБРР.
Країнами-донорами МДР є Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Швеція, Швейцарія, Великобританія, США та Європейський Союз – найбільший донор.
РБО розглядає скарги бізнесу на держоргани, органи місцевого самоврядування та державні підприємства. Але Рада не розглядає скарги бізнесу на бізнес.
Сьогодні РБО не є органом виконавчої влади, не дає розпоряджень держорганам, а тільки видає свої рекомендації. До речі виключно рекомендаційний характер діяльності Бізнес-Омбудсмена в реальних умовах України особисто в мене викликає певні застереження, так як дає можливість певним недобросовісним чиновникам ігнорувати його звернення та рекомендації. Але це питання до українських законодавців і про це дещо пізніше…
Рада не бере в роботу скарги, предмет яких розглядає суд.
Однак, РБО допомагає виконувати рішення судів, які набрали законної сили, якщо держорган цього не робить. Двічі на рік Рада готує звіти з найбільш актуальних системних проблем бізнесу та рекомендації щодо їх вирішення.
РБО – незалежний орган і розглядає кожну скаргу в незалежності від політичних сил, але тільки відповідно до законів, прийнятих Верховною Радою. Послуги Ради надаються підприємствам безкоштовно.
Для ілюстрації ефективності і потрібності функціонування РБО для бізнесу в Україні хочу навести тільки кілька фактів: з 2015 по середину 2021 року до офісу Бізнес-Омбудсмена України поступили понад 9000 скарг від українського бізнесу на діяльність органів державної влади. В результаті розгляду цих скарг українські компанії на середину 2021р. заощадили або ж їм повернуто понад 19 млрд. (!!!) гривень.
До кінця 2021р. інституцію РБО очолював відомий польський громадський діяч, колишній мер Варшави п.Марцін Свєціцький (Marcin Święcicki) у якого в грудні завершився нормативний термін перебування на посаді. Як на мене, Пан Марцін дуже багато зробив в питаннях посилення впливів і розвитку структури РБО в Україні, однак одне з питань, на важливості вирішення якого він особливо наголошував під час своєї каденції, а це прийняття спеціального Закону України «Про Установу бізнес-омбудсмена в Україні», по сьогоднішній день вирішити не вдалось. Тому в числі іншого згадали це питання на зустрічі з новим Бізнес-Омбудсменом.
Мова йде про прийняття Верховною Радою України законопроекту №3607. Ми всі добре знаємо особливості ментальності і діяльності певної частини української бюрократії, правоохоронних органів та й частини суспільства загалом, і тому прийняття закону, де чітко виписані прямі зобов’язувані норми, зокрема, в частині обов’язковості реакції на звернення омбудсмена, конкретні терміни і відповідальність є дуже важливим.
Згоден з експертами, які стверджують, що цей Закон дасть можливість стабілізувати основу роботи установи, важливої для боротьби з корупцією та неправомірними діями держорганів, розширить можливості захисту бізнесу, надасть додатковий позитивний сигнал для українських та міжнародних інвесторів, зміцнить конституційні права бізнесу щодо захисту прав власності та свободи підприємницької діяльності.
До речі в Польщі, яка, з моєї точки зору, не має настільки закорінених, як в Україні, традицій і особливостей пост совкового менталітету і специфіки практичної роботи бюрократії і силовиків (див. системний звіт: https://bit.ly/3z7F6Fm), діяльність відповідного офісу також регулюється спеціальним Законом – Ustawa z dnia 6 marca 2018r. „O Rzeczniku Małych i Średnich Przedsiębiorców” (Poz.648).
Думаю, що наша Палата спільно з МСППУ, та іншими партнерами могли б активно долучитись до впровадження і популяризації відповідного польського досвіду та цивілізованого лобізму щодо прийняття Верховною Радою відповідного законодавства в Україні.
Також, сподіваюсь, що у випадку прийняття згаданого законопроекту №3607 ми спільно з МСППУ матимемо можливість на законних підставах долучитись до роботи Наглядової Ради Установи бізнес-омбудсмена (УБО).
На зустрічі з Паном Ващуком ми в числі іншого також говорили про важливість роботи РБО в контексті діяльності органів місцевого самоврядування,об’єднаних територіальних громад (ОТГ) по розвитку і підтримці малого і середнього бізнесу на місцях.
Переконаний, що вплив ОТГ в умовах децентралізації на діяльність бізнесу в подальшому продовжить суттєво збільшуватись, так само як і збільшуватимуться можливості для різноманітних конфліктів, що можуть потребувати уваги чи втручання омбудсмена.
Тому потрібні взаємні знайомства, координація, обізнаність і взаємодопомога.
Крім цього, у своїх коментарях під час зустрічі я зауважив, що нові виклики і проблеми також можуть бути пов’язані з різними протекціоністськими рішеннями відповідних органів державної влади, трендами на локалізацію продукції, багато питань останнім часом починає виникати до процедур державних закупівель.
Колеги, які виступали згадали цілий ряд конфліктних ситуацій і проблем, з яких я також би виділив і підтримав питання, які можливо не так значні в актуальній статистиці звернень до Бізнес-Омбудсмена, але дуже чутливі для польсько-українського бізнесу. Мова йде про діяльність української митниці і функціонування україно-польського кордону.
Тепер кілька особистих думок в більш широкому контексті.
На початку цього матеріалу я вже згадував про символічність і важливість призначення на посаду нового Бізнес-Омбудсмена України саме п.Ващука.
Пан Роман відомий канадський дипломат з дуже великим досвідом роботи в Україні і інших європейських країнах (зокрема в Сербії) та в Росії.
Працюючи в відповідних канадських інституціях Пан Ващук в числі іншого займався допомогою діяльності антикорупційних органів в таких специфічних в тому числі з ментальної точки зору країнах, як Гватемала.
Перебуваючи на посаді Посла Канади в Україні надзвичайно важкі для України роки з початку агресії Російської Федерації в 2014 році п.Роман Ващук приклав надзвичайно багато зусиль для успішного підписання Угоди про Вільну Торгівлю між Канадою і Україною, збільшення західної допомоги нашій країні, в т.ч. активно сприяв і фактично був одним з кординаторів цієї допомоги і зусиль для реалізації важливих реформ в Україні.
Думаю, що в значній мірі саме завдяки зусиллям п.Ващука, Канада стала одним з найбільших донорів військової допомоги для України.
Тому, коли ми на початку 2022р. перебуваємо в умовах реальної загрози кардинальної ескалації російської агресії проти України, надзвичайно позитивним і символічним є факт, що п.Роман Ващук знову повернувся в Україну.
На нашій зустрічі 27 січня 2022р. я набрався нахабства і ризикнув «спровокувати» і попросити Пана Романа додатково до функції Бізнес-Омбудсмена на громадських засадах і з нашою спільною допомогою спробувати більш широко використати його величезний життєвий досвід і контакти для реалізації інших важливих для сьогоднішньої України завдань.
Особисто мені також особливо імпонує глибоке розуміння Паном Романом реалій сучасної України в тому числі особливостей ментальності і поведінки сучасних українців, а також критичне, якщо не сказати, самокритичне, відношення до помилок яких припускався і припускається глобальний Захід в своїй діяльності/допомозі і підтримці України в т.ч. щодо проведення у нас відповідних реформ.
В цьому контексті я є своєрідним «фанатом» основних меседжів знакомитої публічної лекції пана Ващука під назвою «”Вибачайте, якщо щось було не так: ЗАХІДНА ПІДТРИМКА РЕФОРМ в УКРАЇНІ, 2014-2019″, яку він виголосив 22.10.2020р. перед членами Шевченківського Наукового Товариства Канади.
Щиро рекомендую всім кому не байдуже і хто хоче глибше ознайомитись з життєвою філософію, підходами та принципами діяльності нового Омбудсмена бізнесу в Україні п.Романа Ващука ознайомитись з записом цієї лекції за посиланням:
Також позволю собі опублікувати основні питання і тези цієї лекції викладені в презентації доповідача, з певними моїми коментарями:
1. №1 – РЕФОРМ-БІЛЬШОВИЗМ. Якщо не 105%, то зрада. Неадекватний максималізм в оцінках результатів реформ, не розуміння Заходом реальних стартових позицій і викликів;
2. №2 – ДВІ РІВНОЗНАЧНІ ВІЙНИ. Яка проблема важливіша: Росія чи Корупція? Не розуміння Заходом пріоритетного значення перемоги над агресією Росії, і трохи наївне прирівнювання цього завдання до боротьби з корупцією;
3. №3 – АНТИКОРУПЦІЯ ПОНАД УСЕ. Радше ніж верховенство права. Показовий приклад безглуздого і максимально можливого (до мільйонних порядків) збільшення кількостей декларацій про майновий стан;
4. №4 – МАНІВЦІ НА МАРГІНЕСАХ. Призабуті середньостатистичні українці. Або чому «простий народ» не відчув західної допомоги і успіху реформ?;
5. №5 – ІНФОГРАФІКА БЕЗ ЖИВОЇ ДУШІ. Комунікація без серця але з жовчю. Про самодостатність, відірваність від життя та кінцевого результату, «понти» деяких західних представників, експертів, місцевих реформаторів і підтримуваних західними грантами громадських та інших діячів;
6. №6 – ЛЯВІНА ЧУЖИНЕЦЬКИХ ВИМОГ І ВІЗИТІВ. Перезавантаження підзвітністю. А коли працювати? Та чому для декого на Заході не так важливий результат, а те як справно про нього відзвітувались;
7. №7 – ОБЕРЕЖНО, АЛЕ НЕ БИСТРО. Хто вчасно дає, дає двічі. Про доплати з західних фондів для українських урядовців;
8. №8 – НАДСКЛАДНІ УПРАВЛІНСЬКІ ЕКСПЕРИМЕНТИ. Країна – лябароторний крілик. Про західних радників, які реалізують в Україні експерименти, які не вийшли в своїх країнах;
9. №9 – МІРАЖІ «ДЕЛІВЕРІЛОГІЇ». Проєкти не доходять до політичного результату. Або чому «народ» не знає, до прикладу, хто і з якого бюджету зробив дорогу або відремонтував школу? Роздуми на фоні української децентралізації;
10. №10 – ЗАЦИКЛЕНІСТЬ НА ДРУГОРЯДНИХ РИЗИКАХ. МВФ, мораль, і як ціна на газ спалила уряд. Або про те як Захід «впирається» на питаннях і проблемах, які не є першочерговими при цьому часто не розуміючи проблем «посполитого» українця.
Так, що Пан Роман Ващук, як на мене, надзвичайно добре обізнаний з проблематикою українських реформ, західної допомоги та нашого суспільства загалом і переконаний, що ці знання та досвід будуть надзвичайно корисними для розвитку і посилення роботи і впливів офісу Омбудсмена України і успішної роботи Пана Романа на новій посаді.
Сподіваюсь також, що висловлена мною на нашій зустрічі «провокативна» думка, що до громадської активності пана Романа в Україні в інших сферах його величезного життєвого і фахового досвіду також не залишиться без відгуку…
Олег ДУБІШ
Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати