103 роки тому Польща відновила незалежність
Урочисті заходи на Площі Пілсудського у Варшаві, 11 листопада 2021 року PAP/Rafał Guz

103 роки тому Польща відновила незалежність

11 листопада 1918 року розпочався серйозний процес формування нової держави на карті Європи. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

103 роки тому Республіка Польща відновила свою незалежність. Проте, 11 листопада – це лише символ усього процесу відродження Польщі після 123 років розподілу території.

11 листопада 1918 року в Комп’єні у Франції підписано перемир’я, що завершило Першу світову війну, в результаті якої зазнали поразки всі польські загарбники – центральні держави Австрія та Прусія, а також Росія, яка була на боці Антанти, і в якій революція розпочала період хаосу та внутрішньої боротьби.

Поляки брали участь у боях на більшості фронтів Великої війни, але не були стороною цього конфлікту. Проте, саме дата закінчення Першої світової війни вважається датою повернення незалежності Республіки Польща. Це пов’язане з поразкою держав-загарбників, а також із фактом, що владу у Варшаві перейняв Юзеф Пілсудський, – сказав історик Кароль Мазур. «Регентська рада усвідомлювала, що суспільство її не підтримує. Зате, підтримує Юзефа Пілсудського. Саме 11 листопада Рада передала йому владу, це стало символічною датою», – пояснив історик.

11 листопада як свято незалежності у Другій Речі Посполитій вводили поступово. Спочатку цього дня або близько цієї дати відбувалися військові паради. Після травневого перевороту 1926 року цей день був вихідним у державних установах. Лише 1937 року святкування визнано загальнодержавним.

Протягом окупації під час Другої світової війни поляки пам’ятали про 11 листопада, –зазначив Кароль Мазур. «Діяли гарцери з малої диверсії. Писали на мурах: „Польща живе, 11 листопада – пам’ятаємо”», – додав історик.

11 листопада 1918 року розпочався серйозний процес формування нової держави на карті Європи. Держави, яка поставала з трьох різних державних і правових систем.

У четвер, 11 листопада 2021 року в усій Польщі відбуваються заходи з нагоди роковин відновлення незалежності. Це, зокрема, концерти, спектаклі, а також спільне виконання державного гімну.

IAR/Н.Б.