14-й Baltic Business Forum, який відбувся з 23 по 25 травня в Польщі

14-й Baltic Business Forum, який відбувся з 23 по 25 травня в Польщі

Поки знову в дорозі, є час написати про триденний, 14-й Baltic Business Forum, який відбувся з 23 по 25 травня в Польщі, присвячений відбудові України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Виконавчого директора МАОМС «Асоціація Інвестиційно-привабливих громад», засновника ГО «Єдина громада – єдина мета», заступника Тетіївського міського голови 2018-2020 років, журналістки Олени Коцеруби.

Організатор — Польсько-Українська Господарча Палата. Насамперед, хочу подякувати першому віце-президенту Польсько-Української Господарчої Палати в Україні Олег Дубіш за довіру і запрошення на форум.

Дякую колегам, нашій яскравій жіночій dream team на форумі: Viktoria Jalowienko , Anna Stozhko, Татьяна Остапок. Anna Stozhko – це відео про Україну на завершення форуму було ну дуже-дуже до сліз.

Україна була представлена на форумі чималою делегацією, серед якої зокрема бізнес-омбудсмен Роман Ващук, голова УСПП Анатолій Кінах, виконавчий директор UkraineInvest Сергій Цівкач, а також троє міських голів: Ірпеня, Тростянця і Трускавця.

Що Ірпінь, що Тростянець зазнали значних руйнувань. Тростянець був повністю окупований, Ірпінь частково. Міські голови цих міст, Yuriy Bova та Олександр Маркушин , взяли на себе відповідальність, очоливши місцеві тероборони.

Також вони не склали руки після звільнення своїх міст, а працюють над відновленням інфраструктури своїх громад та економіки. Не чекають, поки Президент чи уряд принесуть кошти на блюдечку. Вони їдуть і розповідають європейському бізнесу про свої міста до війни, відверто про значні руйнування і впевнено говорять про майбутнє і шукають нові можливості для своїх міст.

— Коли я дізнався, що Ірпеню присвоєно звання місто-герой, я обійшов кожен блокпост, кожен окоп і бліндаж і розказав про це всім захисникам. Наступного дня ми пішли в контратаку і перемогли. Олександр Маркушин

—Ірпінський міський голова. Це про уміння мотивувати і сміливість.

— 31 день окупації. Завдано значних руйнувань, весь малий і середній розграбовано окупантами. Тому наша задача в першу чергу допомогти підприємствам аграрного сектору, бо там де були бойові дії, на полях ми знаходимо сотні снарядів.

Друге

— підтримати малий і середній бізнес, який пограбований і знищений. Що ми маємо зробити?

Перше

— це фіксація та оцінка збитків. А далі шукати можливості через співпрацю з різними фондами, радами, інституціями, бізнесом, який буде заходити в нашу територію.

Ми готові підставити наше плече, знижувати оподаткування, плату за землю.

Ми розуміємо, що інвестора зараз притягнути в Сумський регіон важко.

Лише самі відчайдушні будуть приходити працювати. Але регіон зараз пустий, працювати нікому. Магазинів немає, ремонтних бригад немає. Це можливість зайти на наш ринок, надавати свої послуги, тому що потрібно будувати нову країну, замість зруйнованого Ірпеня, Тростянця, Маріуполя та інших міст.

Україна виграє цю війну.

І той бізнес, який думає чи інвестувати в Україну, чи започатковувати партнерство, має швидше це робити.

Юрій Бова — Тростянецький міський голова.

Це про інвестиційний потенціал, незважаючи на всі ні, про віру, впевненість та переконливість. Ще на форумі я познайомилася із власницею заводу із Харкова. Ні вона не шукає і навіть не думає як перемістити завод в Європу чи на захід України. Думає про завтра у міста і працівників. Більше того, завод не зупинявся під обстрілами. Ми не можемо обирати часи в які нам жити. Все, що ми можемо обирати, як нам поступати.

Пишаюся знайомством з Олександром Маркушиним та Юрієм Бовою та сміливими підприємцями.

Люди, які пишуть історію своїми вчинками. Україну мають чути на всіх дискусійних майданчиках світу.

Тому участь українських делегацій в таких заходах — це ще один напрямок дуже важливої роботи для перемоги та відновлення України.

Все буде Україна!

Дякуємо, Польща!