27 січня – День пам'яті жертв Голокосту
ілюстраційне фото pixabay.com /CCO public/ ANIL OZTURK

27 січня – День пам’яті жертв Голокосту

27 січня минає 76 років із моменту звільнення німецько-фашистського концентраційного табору Аушвіц-Біркенау. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

27 січня минає 76 років із моменту звільнення німецько-фашистського концентраційного табору Аушвіц-Біркенау. Основні святкування річниці, вперше в історії Меморіалу, відбуватимуться лише в Інтернеті.

Німці заснували табір у 1940 році. На момент вступу Червоної армії в Освєнцім німецькі нацисти вбили в Аушвіці понад мільйон людей. В основному євреїв, але також поляків, ромів та радянських військовополонених.

Під час трансляції церемонії (початок о 16:00) будуть представлені спогади двох колишніх ув’язнених – Здзіслави Влодарчик та Аніти Ляскер-Воллфіш. Слово візьмуть президент Анджей Дуда, посли Ізраїлю та Росії. Згодом представники духовенства чотирьох конфесій проведуть екуменічну молитву.

Пйотр Цивінський, директор музею Аушвіц-Біркенау, покладе квіти та свічки перед Міжнародним меморіалом жертв Голокосту на руїнах колишніх крематоріїв. Після церемонії заплановано онлайн-дискусію: «Вплив війни та Голокосту на формування ідентичності дитини».

Головною темою 76-ї річниці визволення табору є доля дітей. В Аушвіці вбито понад 200 тисяч дітей.

За підрахунками, до Освєнціма депортовано щонайменше 232 тисячі дітей, із них приблизно 216 тис. євреїв, 11 тис. ромів та приблино 3 тис. поляків.
27 січня – це Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

IAR/Л.І.