67 відсотків українців задоволені життям у Польщі

67 відсотків українців задоволені життям у Польщі

Дві третини українців задоволені своїм життям у Польщі. Багато з них бажають залишитися надовго. З якими проблемами вони зіштовхуються? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Звіт «Українці на польському ринку праці — досвід та перспективи» був підготовлений Grupa Impel на основі опитування, проведеного в серпні — вересні 2020 року.

Результати свідчать, що 67% українців задоволені життям у Польщі. Цей відсоток міг бути вищим, оскільки 53% опитаних почуваються менш задоволеними через пандемію. 

Часи, коли українці ставились до перебування в Польщі лише як до тимчасової чи сезонної роботи, давно минули. Українці хочуть жити і працювати у Польщі, бо задоволені рівнем життя, заробітком та подібністю культур. Близькість до батьківщини та наявність багатьох комунікаційних зв’язків між Польщею та Україною також мають велике значення.

Частка людей, які планують залишитися назавжди, постійно зростає. На час опитування їх було 41%. Майже половина респондентів (48%) подають документи на отримання дозволу на перебування в Польщі. Менш ніж кожен третій (31%) подав заяву на отримання візи, а кожен п’ятий (21%) — на отримання біометричного паспорта.

Окрім згаданих переваг, деякі речі ускладнюють життя українців у Польщі. Перш за все, відсутність власної квартири чи кімнати. Кожен третій респондент (33%) бореться з цією проблемою.

Трохи менше (32%) вказали на віддаленість від сім’ї, що не робить позитивного впливу на їх психологічний комфорт. Наступні дві найбільш часто згадувані причини — це закритий кордон чи неможливість безперешкодно перетнути його (27%).