8 з 10 українців приїхали в Польщу, щоб змінити країну проживання. А ще — провадити власний бізнес

8 з 10 українців приїхали в Польщу, щоб змінити країну проживання. А ще — провадити власний бізнес

Такі дані опитування проведеного серед українців, що працюють в Польщі. оприлюднила Агенція працевлаштування Personnel Service. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Кшиштоф Інглот зазначає, що українці охоче приїжджають до Польщі, бо це країна з більш високим рівнем життя, кращими перспективами, можливостями розвитку в багатьох сферах. Українці та поляки близькі культурно, тому мігранти з України обирають саме Польщу. Для польської економіки така трудова міграція є вигідною, особливо в умовах конкуренції за українських фахівців з Чехією, Словаччиною, Угорщиною та Німеччиною. Майже 100 від. опитаних польських фірм задекларували, що наймають на роботу працівників зі Сходу та співпрацюють з ними так само охоче, як і з поляками.
Аутсорсингова компанія ThreeZones, яка займається працевлаштуванням українців у Польщі, оприлюднила дані свого опитування. Згідно з результатами, 33 % опитаних зазначають, що вирішальним при виборі місця роботи є фіксована місячна заробітна плата. 29 % виберуть того роботодавця, який пропонує найбільшу годинну ставку. Натомість для 16 % найголовніше – добрі відносини з роботодавцем, можливість кар’єрного росту. Більшість з працівників вже за кілька місяців планують покупку власного помешкання і будування нового життя разом з рідними в Польщі.
27 % опитаних українців зазначають, що саме постійна робота може їх схилити до того, щоб залишитись у Польщі. Для 23 % вирішальною є висока заробітна плата. 20 % приводом залишитись у Польщі назвали працевлаштування для сім’ї. 14 % – можливість навчання, 10 % – забезпечення місцем проживання. Тільки 6 % опитаних заявили, що не збираються залишатися в Польщі назавжди.
Експерти, Personnel Service зазначають, що з України часто їдуть підприємливі люди, які мали власний бізнес на батьківщині. Замість того, щоб вкладати сили, час і гроші у розвиток бізнесу в Україні, підприємці часто приймають рішення переїхати до Польщі й тут використати свій потенціал.
У 2005 році українці відкрили в Польщі близько 50 компаній, у 2015 – близько 800. У 2017 році українці є власниками вже понад 3 тис. приватних бізнесів. 42 громадянина України веде свою діяльність у рамках громадянського товариства (spółka cywilna), повідомляє Міністерство підприємництва та технологій.
Найбільше українців – бізнесменів у транспортній сфері та сфері страхування. З кожним роком стає все більше тих, хто відкриває бізнес у гастрономічній сфері.
Кшиштоф Інглот переконаний, що поляки повинні заохочувати українців залишитись в Польщі. Залишаючись тут, вони сприятимуть ще більшому зростанню ВВП. До того ж у нас схожі мови, багато спільних традицій. Тож українців слід активніше інтегрувати у польське середовище.

Джерело: spidersweb.pl