Агресія Путіна проти Європи триває. Російська агентура активна теж у Польщі
Вхід у Міністерство закордонних справ РФ PAP/EPA/SERGEI ILNITSKY

Агресія Путіна проти Європи триває. Російська агентура активна теж у Польщі

Віцеміністр закордонних справ Польщі сказав, що російські спецслужби діють грубо і за східним зразком. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Уся ситуація довкола російських спецслужб показує, що вони діють як російська держава: часто дуже по-східному; застосовуючи жорсткі висловлювання – діючи грубою силою. Так оцінив найновіший скандал довкола російських спецслужб заступник міністра закордонних справ Марцін Пшидач в ефірі телеканалу TVP Info. Пшидач застеріг від діяльності російських служб також у Польщі.

«Ми вже публічно повідомляли про це, що посол Російської Федерації Андрєєв отримав ноту, в якій йому повідомили, що ці кілька працівників російського посольства визнані небажаними на території Республіки Польща. Ми також оприлюднили інформацію про те, що їхня діяльність значно виходить за межі їхньої дипломатичної діяльності. Водночас ми послалися на дії наших союзників. Загалом у світі міжнародних справ багато речей взаємопов’язані, отже в цьому повідомленні йдеться про підтримку діяльності союзників, спрямованої на надсилання певних політичних сигналів до Російської Федерації. По-перше, ми мали справу з рішенням американської сторони про витурення дипломатів, але також запровадження режиму санкцій, а тепер, через кілька днів, ми маємо інформацію від наших чеських сусідів, які також рухаються в цьому напрямку. Все це має на меті відповідь на агресивну політику Росії. Це також значні політичні сигнали», – сказав він.

Ведучий телеефіру зазначив, що вражає те, що ці самі дипломати були пов’язані з багатьма міжнародними скандалами. Він згадав про отруєння Сєрґєя Скрипаля, спробу вбивства у Великій Британії, а їхня діяльність також було помічена у Берліні, Польщі та в Чорногорії. Там ЗМІ назвали відповідальних за спробу перевороту агентами російської ГРУ. Раніше вони теж працювали дипломатами в Польщі.

«З цього я б зробив два висновки. По-перше, це показує, наскільки широкою є діяльність та активність російських спецслужб у державах Заходу. Дуже активна шпигунська мережа. Ми, не лише як уряд, а й раніше як опозиційна партія, звертали увагу на зростаючу роль спецслужб та їхню зростаючу активність також на польській території. Ми зазначили, аргументуючи це тим, що ми усвідомлюємо, що російські спецслужби діють у країнах Західної Європи, сусідніх країнах, країнах Балтії, але якось дуже мало говориться про те, що вони також активні на польській території. Так ніби Польща була єдиною країною, виключеною із діяльності спецслужб», – сказав віцеміністр закордонних справ.

Пшидач додав, що мова йде не лише про такі дуже «кричущі» справи, як отруєння Скрипаля чи Навальний, а й про дезінформаційні дії, що впливають на дійсність ЗМІ.

«Другий момент … Ми все ще чекаємо рішення чеської сторони, яка оголосила не лише про публікацію цього звіту, але і про передачу деталей усіх цих операцій союзникам. Побачимо. Також сьогодні відбудеться засідання Ради із закордонних справ Європейського Союзу, на якій чеська сторона сповістить, що надасть деяку інформацію нам, своїм союзникам. Однак на перший погляд здається, хоча б тому, що за це відповідають ті самі люди, що цей знаменитий професіоналізм російських служб – це ще й певний наратив, спроба побудови іміджу, який не завжди відповідає дійсності», – додав Марцін Пшидач, говорячи, що деякі дії російський спецслужб, «брутально кажучи, є грубими діями».

 PAP/Т.А.