Американці розгорнуть у Польщі реактивований 5-ий Корпус Армії США
Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак PAP/Łukasz Gągulski

Американці розгорнуть у Польщі реактивований 5-ий Корпус Армії США

У Кракові відбулися перемовини у справі декларації про зміцнення польсько-американської військової співпраці. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак наголосив, що декларації, підписані президентами Польщі та Сполучених Штатів, забезпечують постійну присутність американських військ у країні. Після зустрічі у Кракові з посолкою США у Польщі Джорджетт Мосбахер та американськими генералами очільник оборонного відомства підтвердив інформацію про розгортання у Польщі передового командування 5-го Корпусу Армії США та збільшення на 1000 кількості американських солдатів.

Міністр Блащак зазначив, що це відчутний доказ здійснення оборонної політики президентів Польщі та Сполучених Штатів:

«Торік президенти Анджей Дуда і Дональд Трамп підписали дві декларації про числове збільшення присутності американських військ у Польщі, а також про постійну присутність військ США. Це слово (постійну – ред.) є дуже важливим, позаяк американські війська будуть у Польщі не епізодично, час від часу, а на тривалій основі».

Польський міністр національної оборони додав, що угода про військову співпрацю обох країн формує відносини між Польщею і США, а також визначає межі, у яких будуть функціонувати збройні сили.

У свою чергу, начальник штабу Сухопутних військ США генерал Джеймс Макконвіл сказав, що рішення про реактивацію 5-го Корпусу свідчить про активність Сполучених Штатів за сильнішу Європу:

«5-ий Корпус має чудову історію. Він служив спільно з нашими європейськими союзниками під час двох світових воєн, під час холодної війни та у Косово, Іраку й Афганістані. Пункт командування у Польщі зміцнить наші військові відносини та дозволить контролювати оперативні сили, розгорнуті по всій Європі. Разом ми посилимо співпрацю у сфері безпеки та підвищим ефективність стратегічних зобов’язань».

Також посолка США у Польщі Джорджет Мосбахер підкреслила, що цей день є унікальним, скільки створення у Польщі передового командування сухопутних сил США «ще більше зблизить польські та американські збройні сили, забезпечать ліпшу інтеграцію і оптимізацію у найближчі десятиліття».

Джорджетт Мосбахер наголосила, що американські солдати готові захищати союзників з Північноатлантичного альянсу:

«Наші чудово вишколені солдати, котрі перебувають у своїй піковій боєздатності, готові захищати США, а також союзників по НАТО. Вони неодноразово у минулому вже демонстрували нашу здатність захищати східний фланг НАТО, який є невід’ємною частиною вільної і демократичної Європи».

У понеділок ввечері очільник Пентагону Марк Еспер поінформував, що угода про зміцнення американських сил у Польщі вже готова і схвалена обома країнами. Він додав, що договорі забезпечить зміцнення НАТО і ще більше стримає Росію. Згідно з угодою, крім збільшення числа американських солдатів на 1000, у Польщі розгорнуть командування корпусу сухопутних військ США.

IAR/Т.А.