Андрій Дещиця в ефірі Польського радіо про відносини Україна-ЄС
http://external.polskieradio.pl/files/d88c2a0b-fd9c-47b6-8dba-d25b5c553cf3.file

Андрій Дещиця в ефірі Польського радіо про відносини Україна-ЄС

Посол України в Польщі Андрій Дещиця дав інтерв’ю Польському радіо при нагоді 11 Форуму Європа-Україна. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

При нагоді 11 Форуму Європа-Україна, який цього тижня відбувся в Ряшеві, посол України в Польщі Андрій Дещиця звернув увагу на економічні і політичні виклики, перед якими стоїть Київ. Дипломат в ефірі Польського радіо заявив, що найважливішим завданням є вдосконалювати дію зони вільної торгівлі.

– Коли говорити про економічні питання – це, безперечно, угода про зону вільної торгівлі, яка вже діє. Йдеться про її розширення та створення нових умов співпраці України з європейськими партнерами, зокрема, – в цьому ми найбільше зацікавлені, – вихід українських фірм на європейський ринок, збільшення квот і зменшення тарифів. Про це, мабуть, мріє кожен підприємець. Ці питання стоять перед нами в економічному вимірі співпраці з Європейським Союзом. Коли ж говорити про політичну співпрацю – безперечно, слід назвати реалізацію угоди про асоціацію, що є основою подальшої затісненої співпраці з ЄС. І, на наш погляд, у майбутньому може бути підставою участі України в ЄС.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця позитивно оцінив досвід кількох років дії зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

– Цим скористалося багато наших підприємств. Наприклад, ми тепер продаємо чимало меду, горіхів, збіжжя. Також це стосується переробленого м’яса птиці. Отже, безперечно, це крок у доброму напрямку. Завдяки цьому українські підприємці підвищують рівень кваліфікації і якість продуктів, які продають до ЄС, але їх якість є вищою також в Україні.

Андрій Дещиця висловився, зокрема, про роль, яку відіграє Польща в економічній інтеграції України з Європейським Союзом. Адже транспорт товарів до багатьох країн Європи йде через Польщу.

– Нам потрібні щонайменше дві речі, щоб вповні використати можливості, які в нас є: дороги і швидкий перетин кордону. Так само, як Україна хоче продавати до Європи, так Європа хоче продавати в Україну і далі на схід, тому що таким контактам сприяє положення України. Необхідною є розбудова пунктів перетину на польсько-українському кордоні і приєднання України до транспортної інфраструктури Європейського Союзу через Польщу, завдяки дорогам, автострадам, які тут існують.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця звернув увагу, що обидві сторони, і Україна, і Польща повинні чимало зробити в цій сфері.

– Тому що це в інтересах обох сторін. Наприклад, контрольно-пропускного пункту не може збудувати лише одна сторона. Ініціатива може вийти від однієї сторони, але необхідно, щоб це підтримала друга сторона. Порівняймо: на українсько-польському кордоні є 8 прикордонних переходів, а в період, коли Польща входила до Європейського Союзу, між Польщею та Німеччиною було 48 переходів, тобто шість разів більше. Причому, кількість осіб та автомобілів, які перетинають обидва кордони – польсько-німецький та польсько-український – приблизно однакова. Отже, необхідно їх розбудувати, а частина вже потребує модернізації.

За словами дипломата, найближчим часом можна сподіватися конкретних рішень в цій справі.

– Так, ми можемо на це розраховувати, тому що, як бачу, є зацікавлення на урядовому, парламентському і самоврядному рівнях. Зокрема, в підкарпатському регіоні хочуть створити ще принаймні один або два прикордонні переходи, це має бути поблизу Перемишля. Ініціативу підтримує маршал Підкарпатського воєводства Владислав Ортиль та маршал Сейму Марек Кухцінський, який зустрівся в цій справі в Перемишлі з головою українського парламенту. Політики, разом з міністрами інфраструктури обох країн, Адамчиком та Омеляном, відвідали Нижанковичі-Мальговичі, де може бути створений новий перехід. Усі погодилися, що будувати треба. Тепер справа за бюджетом, опрацюванням проекту та його реалізацією. Ми маємо ще декілька пропозицій і протягом найближчих років хочемо збудувати принаймні чотири прикордонні переходи.