Анджей Дуда оголосив про свою участь у виборах президента Польщі
Президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі з жителями міста Любартів у Люблінському воєводстві PAP/Jacek Szydłowski

Анджей Дуда оголосив про свою участь у виборах президента Польщі

Чинний президент Польщі офіційно оголосив про те, що боротиметься за другий термін на посту президента країни на виборах, які відбудуться 10 травня. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У середу президент Польщі Анджей Дуда оголосив про старт у виборах президента, що, згідно з офіційним розпорядженням спікерки Сейму, відбудуться у неділю, 10 травня 2020 року. Своє рішення він представив під час зустрічі з жителями міста Любартів в Люблінському воєводстві.

Так Анджей Дуда підтвердив, що буде боротися за другий термін на посаді президента Республіки Польща.

Виступаючи перед жителями міста Любартів, польський лідер серед іншого зауважив, що однією з важливих держав, котрі зацікавлені співпрацею з Польщею, є Сполучені Штати. Він зазначив, що Польща є також одним з авторів проєкту Трьох морів (Тримор’я). Президент сказав, що на терені Люблінського воєводства будують автостраду S19, яка має сполучити литовський та словацький кордони.

Дуда додав, що у Польщі невдовзі побудують Центральний комунікаційний порт, а нині розбудовують газопорт у Свіноусті, а крім того триває побудова газогону Baltic Pipe, що сполучить Норвегію, Данію та Польщу.

Чинний президент сказав, що якщо його перевиберуть, він продовжить свою попередню енергетичну політику Польщі. Дуда наголосив, що одним з найважливіших питань для країни є енергетична незалежність.

«Вже сьогодні до нашого газопорту надходить газ зі Сполучених Штатів, Катару. Ми вибираємо, у кого купуємо газ. Це наше суверенне рішення, яке ми можемо самі приймати саме тому, шо важливі інвестиції реалізуються і будуть реалізовані. Саме тому я хочу балотуватися, аби процес розвитку Польщі тривав», – заявив президент.

Анджей Дуда висловив велике задоволення, що сьогодні у Польщі присутні війська НАТО. «Передусім, це наші американські союзники – найсильніша, найпотужніша та найефективніша армія світу. Завдяки цьому наша безпека є реальною», – сказав він.

Президент нагадав про нещодавнє підписання контракту на придбання Польщею 32 винищувачів п’ятого покоління F-35. За його словами, до цієї купівлі привела «необхідність глибокої модернізації польської армії для того, аби вони (різні види військ – ред.) адаптувалися до цих сучасних систем, не тільки військова авіація, але також усі інші».

Раніше про свій старт у президентських виборах заявили: віцеспікерка Сейму Малґожата Кідава-Блонська з Громадянської коаліції, голова Польської селянської партії Владислав Косіняк-Камиш, Роберт Бєдронь з Нової лівиці, Кшиштоф Босак з Конфедерації та журналіст Кшиштоф Головня.

За найновішими опитуваннями, найбільші шанси перемогти на виборах президента Польщі 10 травня має чинний очільник держави Анджей Дуда.

PAP, IAR/Т.А.