Анджей Дуда підписав закон про комісію з вивчення російського впливу
Президент Анджей Дуда Фото: PAP/Radek Pietruszka

Анджей Дуда підписав закон про комісію з вивчення російського впливу

Президент Польщі підписав закон про комісію з вивчення російського впливу. Анджей Дуда підкреслив надзвичайну важливість такого закону й повідомив, що передасть його до Конституційного суду, щоб розвіяти сумніви щодо конституційності цього правового акта. Він сказав, що звернувся до прем’єр-міністра Польщі у справі створення такої комісії з розслідування російських впливів у Європейському Союзі. Матеуш Моравєцький підтвердив, що працюватиме з Європейською Радою і буде наполягати на створенні такої комісії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про комісію з вивчення російського впливу. Анджей Дуда підкреслив надзвичайну важливість такого закону й повідомив, що передасть його до Конституційного суду, щоб розвіяти сумніви щодо конституційності цього правового акта.

Президент сподівається, що парламент підбере членів комісії з розслідування російського впливу так, щоб вона працювала об’єктивно та запевнив, що комісія з російського впливу не усуватиме людей із публічного життя. Анджей Дуда зазначив, що остаточно питання відповідальності окремих осіб вирішуватиме незалежний суд.

Президент Польщі нагадав, що Росія багато років намагається впливати на політику інших країн. Він наголосив, що російський вплив сприяв, зокрема, війні в Україні та вибуху енергетичної кризи, тому вони потребують пояснень. Анджей Дуда зазначив, що російський вплив сьогодні обговорюють у багатьох країнах, зокрема в США, Франції та Німеччині.

Анджей Дуда зауважив, що не розуміє критичних голосів щодо призначення комісії та звернув увгу, що це не комісія, а російські впливи «могли би знищити польську демократію».

Президент Польщі сказав, що звернувся до прем’єр-міністра країни у справі створення такої комісії з розслідування російських впливів у Європейському Союзі. Матеуш Моравєцький підтвердив, що працюватиме з Європейською Радою і буде наполягати на створенні такої комісії.

IAR/С.Ч.