Анджей Дуда: Росія реалізує свої імперські амбіції військовими атаками

Анджей Дуда: Росія реалізує свої імперські амбіції військовими атаками

Президент Польщі сказав, що він проти повернення Росії до групи G7, адже не можна бути байдужим до порушення нею прав інших держав. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Всупереч багаторічним переговорам, російські війська досі незаконно окупують великі частини Грузії та України. Москва хоче поділити наш союз, використовуючи нафту і газ, але як Польща, так і США зайняли тверду позицію у справі просування енергетичної незалежності та безпеки», – заявив у понеділок під час спільної прес-конференції із президентом Анджеєм Дудою у Варшаві віцепрезидент США Майк Пенс.

Серед іншого, Пенс наголосив, що від жовтня минулого року Польща підписала три контракти із американськими підприємствами, що дозволять імпортувати понад 7 млрд кубометрів природного газу щороку. “Ми надалі будемо працювати над розвитком інших джерел енергії, зокрема ядерної енергетики. Президент Трамп і я насправді вдячні за ваш мужній спротив проєкту Nord Stream 2”, – наголосив віцепрезидент США Майк Пенс, звертаючись до Дуди.

“Ми бачимо, що інші країни НАТО слідують за вашим лідерством, пане президенте, і насправді виконують свої зобов’язання щодо витрат на оборону. Ми знаємо, що ті зусилля, яких докладе Росія, будуть розбиті, оскільки НАТО – це найсильніший союз у світі. Лідерство президента Трампа і Ваше тут, у Європі, тільки зміцнює НАТО”, – зазначив американський високопосадовець.

За його словами, «беручи до уваги зусилля Росії впливати на вибори у Європі, нині настав час бути обережними та уважно слідкувати за можливими намірами та діями Росії».

Водночас президент Польщі Анджей Дуда на запитання журналістів, чи він проти включення Росії до групи G7, відповів, що це “дуже складне питання”.

“Ситуація з Росією є дуже важкою, оскільки якщо подивимося на те (…), як в останні роки поводиться Росія, то треба чітко сказати, що якщо хтось реалізує свої імперські амбіції зміною кордонів, військовими атаками – а так сталося, це об’єктивні факти, у 2008 році – в Грузії, так сталося в 2014 році в Україні, адже ми маємо нині захоплений Крим, Росія окупує Крим, маємо Луганську та Донецьку області, що де-факто окуповані Росією, там постійно триває збройний конфлікт, а Україна сьогодні не має контролю над своїми територіями – то це ситуація, яка ніколи не повиння скластися у Європі”, – сказав польський президент.

“На жаль, Росія за останні роки здійснює дії, попри які ніхто, хто дотримується міжнародного права, ніхто, хто хоче миру у світі, ніхто, хто поважає гідність інших народів і держав, не може пройти байдужим”, – наголосив Анджей Дуда. Він зазначив, що у зв’язку з цим потрібно поставити собі запитання, чи означає це, що потрібно підходити до Росії на засаді “business as usual”. “Тобто займаємося з нею бізнесом, бо маємо у цьому інтерес і не переймаємося тим, чи (Росія) порушує права інших держав та народів, чи ні. Я вважаю, що не дозволено переходити таким чином до порядку денного щодо цієї ситуації, це моя позиція і я не вагаюся це висловлювати”, – сказав Анджей Дуда.

PAP/Т.А.