Авіакомпанія LOT не літатиме над Білоруссю

Авіакомпанія LOT не літатиме над Білоруссю

Через викрадення і примусову посадку літака компанії Ryanair з метою арешту Рамана Пратасевіча у Мінську від виконання рейсів у повітряному просторі Білорусі відмовився уже ряд європейських авіакомпаній. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польська авіакомпанія LOT не буде здійснювати рейси у повітряному просторі Білорусі. Таке рішення прийняло правління найбільшої авіакомпанії Польщі. Вже опрацьовані альтернативні маршрути, що залежать від напрямку призначення.

За словами речника LOT Кшиштофа Мочульського, раніше протягом доби над територією Білорусі пролітало від трьох до п’яти літаків польського авіаперевізника, передусім до Москви та Китаю:

«Щодо Москви, то найбільш інтуїтивним є простір над Литвою та Латвією, а потім вліт до Росії. Щодо міжконтинентальних рейсів, то є дві можливості. Перша – така ж, як і до Москви – Литва, Латвія і далі продовження маршруту над територією Росією, а друга можливість – це південний маршрут – Болгарія, Румунія, Туреччина і далі у напрямку Азії».

Рішення LOT є результатом подій, що відбулися минулої неділі. Літак авіаперевізника Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса, був змушений приземлитися у Мінську. На борту машини знаходився опозиційний журналіст Раман Пратасевіч, якого затримали та заарештували. Літак Boeing 737 зареєстрований у Польщі.

Подібні рішення про відмову літати над Білоруссю прийняв уже також ряд інших авіакомпаній, зокрема: AirBaltic, AirFrance, Austrian Airlines, Finnair, KLM, Lufthansa, SAS, Singapore Airlines, WizzAir. Призупинити авіасполучення з Білоруссю від 26 травня прийняла також влада України.  

IAR/Т.А.