Багач-бідняк, або Де у Польщі живуть заможно?

Багач-бідняк, або Де у Польщі живуть заможно?

Найзаможніша гміна знаходиться в Лодзькому воєводстві Польщі, а найбідніші — в Опольському та Мазовецькому. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Це випливає з аналізу доходів за минулий рік усіх 2 478 гмін Польщі, пoвідoмляє Yavp.pl з пoсиланням на wiadomosci.onet.pl.

Найзаможніші гміни

На вершині рейтингу найзаможніших гмін знаходиться Клещув (Лодзинське воєводство). Загальний дохід на душу населення там складає 44 тис. злотих. Такі високі показники обумовлені передусім тим, що на території гміни працюють буровугільна шахта та електростанція на бурому вугіллі.

На другому місці за рівнем заможності — гміна Шверадув-Здруй (Нижньосілезьке воєводство). Рівень доходів на душу населення там складає 15,9 тис зл. Третю сходинку в рейтингу посідає гміна Реваль (Західнопоморське воєводство) з показником доходів 14,3 тис. зл. на 1 людину.

Окрім трійки лідерів, ще шість польських гмін можуть похвалитися доходами на душу населення вище 10 тис. зл. Це Криниця Морська (Поморське воєводство), Жонсня (Лодзьке воєводство), Дзівнув (Західнопоморське воєводство), Кобєжице та Карпач (обидві — Нижньосілезьке воєводство), Дарлово (Західнопоморське воєводство).

Найбідніші гміни

Найменший рівень доходів на душу населення (всього 3,2 тис. зл.) мають дві гміни в Польщі: Завадзьке (Опольське воєводство) та Болеслав (Малопольське воєводство).

Крім того, ще в 6 гмінах дохід на людину складає менше 3,5 тис. зл. Це Поренба (Сілезьке воєводство), Озімек (Опольське воєводство), Гренбошув (Малопольське воєводство), Уханє (Люблінське воєводство), Войковіце (Сілезьке воєводство) та Нендза (Сілезьке воєводство).

Найзаможніші та найбідніші міста з правами повітових

Цей рейтинг очолює Варшава, де дохід на 1 жителя складає 9,6 тис. зл. На другому місці — місто Свіноуйсьце (Західнопоморське воєводство) — 9,2 тис. зл. А на третьому — Плоцк (Мазовецьке воєводство). Показник доходів: 9 тис. зл. на душу населення.

Найбіднішими містами серед цієї групи виявилися Свентохловіце, Мисловіце та Сосновець (усі — Сілезьке воєводство), в яких загальний дохід не перевищував 5 тис. зл. на одну людину.

Фото: columbista.com