Білорусь вимагає обмеження числа дипломатів Польщі та Литви
Студентський протест у Мінську, 30 вересня 2020 року EPA/STR

Білорусь вимагає обмеження числа дипломатів Польщі та Литви

Також повідомлено про анулювання акредитації закордонних журналістів у Білорусі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

МЗС у Мінську поставило вимогу, щоб посольства Польщі та Литви обмежили кількість своїх дипломатів у Білорусі. Білоруських послів із цих країн викликано до Мінська на консультації.

«З огляду на однозначно деструктивну діяльність Польщі та Литви запропоновано, щоб до 9 жовтня 2020 року вони зрівняли склад своїх дипломатичних представництв у Білорусі з білоруськими закордонними представництвами в окремих країнах», – повідомив 2 жовтня речник білоруського зовнішньополітичного відомства Анатоль Глаз. Як він пояснив, у посольстві Республіки Польща повинно залишитися 18 дипломатів (замість 50), а в посольстві Литви – 14 (замість 25). Дипломатичні джерела інформують, що в польських представництвах у Білорусі є 53 дипломатичні посади.

Анатоль Глаз заявив, що послів Білорусі у Варшаві та Вільнюсі на 5 жовтня покличуть до Мінська на консультації. Як він додав, МЗС запрошує послів Польщі і Литви в Мінську скористатися цим прикладом.

Міністерство закордонних справ у Мінську також повідомило, що акредитація іноземних журналістів, які працюють у Білорусі, 2 жовтня цього року скасована. А отже, закордонні кореспонденти, в тому числі Польського пресового агентства, не можуть виконувати свою роботу.

Це – частина процедури повторного акредитування журналістів з-за кордону. 5 жовтня комісія, яка про це вирішує, почне працювати в новому складі і на цей день, як мовиться в заяві МЗС, заплановано технічне відкриття прийому клопотань онлайн.

PAP/Н.Б.