Білоруси займуть місце українців на польському ринку праці

Білоруси займуть місце українців на польському ринку праці

Після 1 березня 2020 року через відкриття німецьких кордонів економічним мігрантам з-за меж ЄС польські підприємці будуть змушені шукати нових працівників. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

2020-ий рік ставить під сумнів кількість працівників з України, які протягом наступних місяців вирішать працювати на західних сусідів Польщі. Чи можуть білоруси зайняти місце українців, які залишають Польщу?

Маріуш Гошовський, голова Агентства з працевлаштування “Smart Work розповідає, що білоруси мають менший досвід у сфері трудової міграції, тож вони більше прив’язані до робочого місця. Кожен трудовий договір у Білорусі реєструється в Міністерстві внутрішніх справ. Щодо культури праці, то, безумовно, можна припустити, що білоруси такі ж працьовиті, як і українці. Співробітники зі Сходу мобільні та готові працювати понаднормово. З точки зору роботодавця, працівники з Білорусі ефективні та приносять помірну користь для всього підприємства. Крім того, є посади, де поляки не хочуть працювати — у таких випадках їх замінюють іноземці.

Для громадян Білорусі Польща приваблива через свою культурну, мовну та географічну близькість. Сфери, у яких вони найбільш затребувані, — це, насамперед, будівництво, сільське господарство, переробка та транспорт. Робота також буде для жінок: в сферах послуг, текстильній, швейній та харчовій промисловості. Працівники з-за кордону також можуть займатися прибиранням та доглядом за людьми похилого віку, — зазначив Гошовський в інтерв’ю sadyogrody.pl.

Однак робітниками з Білорусі не можна буде повністю замінити працівників з України. З яких причин це неможливо? Перш за все, мова йде про демографічний потенціал. Білорусь налічує лише 9,5 мільйона людей, Україна — у чотири рази більше. Крім того, рівень життя в Білорусі вищий, ніж рівень життя в Україні, а політична (війна) та економічна ситуація зовсім інші.