Більшість поляків — занадто бідні, аби взяти кредит на житло

Більшість поляків — занадто бідні, аби взяти кредит на житло

Аж 70 % поляків не мають фінансової можливості (відповідно до доходів) взяти іпотеку на власне житло. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Без власного помешкання вони приречені на вічну ренту, яка пожирає більшу частину їхніх доходів — адже в той же час вони занадто багаті, щоб мати можливість розраховувати на комунальну власність або державну допомогу. Це пастка — іноді на все життя.

Кредитоспроможність поляків була розглянута Фондом “Habitat for Humanity Poland”. Отримані ним дані показують, що майже 40 відсотків з тих, хто не має достатнього заробітку для отримання кредиту на квартиру, заробляють занадто багато, щоб претендувати на житло.

Для багатьох людей перешкодою, яку неможливо подолати, є необхідність мати так званий власний внесок. Це — принаймні десятки тисяч злотих заощаджень, які є основою для подання заявки на іпотеку.

Тому поляки змушені роками орендувати житло, а до того ж — купу грошей віддавати за комунальні послуги. Зрештою, за кордоном — наприклад, у Німеччині, часто-густо сім’ї можуть і протягом всього життя орендувати житло, не роблячи з цього проблеми.

У випадку іпотеки потрібно всі кошти віддавати банкові + також сплачувати комунальні послуги. При чому часто виходить так, що в результаті протягом років банк забирає вдвічі більшу суму, ніж коштувало житло, за яке сплачувалося роками.