«Бунт проти вимирання» представляє свої постулати владі Вроцлава

«Бунт проти вимирання» представляє свої постулати владі Вроцлава

Представники руху «Бунт проти вимирання» (Extinction Rebellion (XR) зустрілися з віце-президентом Вроцлава Адамом Завадою та представниками Департаменту Сталого Розвитку. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Запрошення міської влади стало відповіддю на лист президента Яцека Сутрика, в якому XR просила оголосити про надзвичайний стан у столиці Нижньої Сілезії та про організацію громадської колегії. Лист підписали 43 неурядові організації, а також вчені, експерти та муніципальні активісти.

Зустріч розпочалася дуже незвично, що притаманно прихильникам цього руху по всьому світі: частина активістів запакувалася у мішки, в яких перевозять трупні рештки, й вклалася перед входом до офісу департаменту, символізуючи жертв кліматичної кризи. Друга частина з транспарантах із постулатами руху зустрічала представники місцевих органів влади.

Агата Танненберг, активістка руху «Бунт проти вимирання»: «Ми раді, що кліматичну кризу серед чиновників ніхто не заперечує. Вроцлавські власті усвідомлюють серйозність ситуації і заявляють, що Вроцлав готовий досягти кліматичного нейтралітету до 2050 року. Місцева влада також готова підготувати резолюцію про надзвичайний стан. Ми будемо знати його зміст на початку вересня. Ми закликали місто зробити питання протидії та адаптації до наслідків кліматичної кризи всеохоплюючою метою всієї міської політики не лише у галузі охорони довкілля. Тож сподіваємося почути конкретні пропозиції під час вересневої сесії міської ради.

Другий з постулатів — створення групи громадян, яка розробляла б рекомендації щодо виконання владою Вроцлава — не користується прихильністю магістрату. Чиновники вказують на передбачувану неефективність цього рішення та все ще занадто низьку обізнаність про проблему серед мешканців, але залишаються відкритими для подальшого обговорення цього рішення.

«Громадська колегія дозволила б здійснити необхідні системні зміни з додатковим демократичним мандатом суспільства та сприяла б посиленню громадянської участі у цій сфері, – зазначає «бунтар» Войцех Уфель. — Дослідження показують, що це, безперечно, більш ефективна форма активізації суспільства, ніж консультації. Наразі Варшава готується до першої такої групи. Шкода, що Вроцлав відставатиме від зростаючої підтримки цієї ідеї. У нас вже є громадянські бюджети. Громадські колегії — це ще один логічний крок у збільшенні участі громадськості в рішеннях уряду».
Повстання вимирання також подасть свої постулати самому президенту міста.

2 вересня Яцек Сутрик зустрінеться з представниками руху.
Активісти сподіваються, що їм вдасться переконати міську владу у їхніх постулатах.

«Тим паче, що «першопрохідцем» громадських колегій у Польщі був президент Гданська Павло Адамович, на спадщину якого місцева влада охоче посилається, — наголошує участник руху «Бунт проти вимирання» Мацєй Гузаревич.- Ми продовжуватимемо працювати з твердими і мирними формами протесту. І хотіли б, щоб влада Вроцлава була нашим союзником у цій кампанії. Для припинення кліматичної кризи потрібна масова мобілізація та системні зміни на кожному рівні».