Бюро нацбезпеки Польщі: Ми не погоджуємося на агресію проти України
Голова Бюро національної безпеки Польщі Павел Сольох Krzysztof Sitkowski/KPRP

Бюро нацбезпеки Польщі: Ми не погоджуємося на агресію проти України

Президент Анджей Дуда в середу організував брифінг за участю Міністерства оборони, військових командувачів і голів спецслужб для обговорення російської ескалації на кордоні з Україною. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У Варшаві президент Анджей Дуда провів нараду за участі Міністерства національної оборони, військових командувачів та спецслужб на тему підготовки спільної трансатлантичної позиції щодо ескалації напруженості з боку Росії.

«Ми маємо справу із незнаною протягом багатьох років концентрацією російських сил, ситуація в Україні є серйозною, ми не погоджуємося на нову агресію проти цієї країни», – заявив у середу голова Бюро національної безпеки Польщі Павел Сольох після наради президента Анджея Дуди із найвищими командувачами, зокрема із начальником Генерального штабу Збройних сил Польщі.

Він додав, що з огляду на зростання напруженості та концентрації російських військ на кордоні з Україною, необхідна співпраця у межах НАТО та ЄС, а брифінг, на який запросив президент, є частиною підготовки позиції Польщі на форумі цих організацій.

«Ситуація в Україні серйозна, вона вимагає співпраці, у першу чергу, союзників по НАТО, а також наших партнерів у Європі», – сказав Сольох журналістам. За його словами, йдеться про санкції – не тільки їхнє продовження, але й можливе розширення. «Мова йде теж про певну позицію, що демонструє нашу рішучість», – додав він.

«Ми маємо справу з концентрацією російських військ, якої не було протягом багатьох років, практично з часу вторгнення в Крим, хоча не тільки в Криму, але й в околицях Луганська та Донецька. Це дуже серйозна демонстрація сили, ці підрозділи мають бойові можливості», – сказав він.

За словами очільника Бюро національної безпеки, «слід докласти всіх зусиль, щоб уникнути ескалації або прямої конфронтації, незважаючи на те, що ця ескалація вже відбулася». «Ми маємо справу зі збільшенням числа загиблих з української сторони внаслідок дій спеціальних снайперських груп», – додав він.

«Йдеться про те, аби цей процес був зупинений, аби не було нової агресії проти України», – підкреслив він.

Як повідомляв Сольох, брифінг з командувачами та представниками Міністерства національної оборони, включаючи військові спецслужби, є частиною заходів, здійснених президентом в останні дні. Він нагадав, що у вівторок президент розмовляв з генеральним секретарем ОБСЄ Гельґою Шмід, а в середу – з президентом Молдови Майєю Санду.

«Ця нарада є частиною підготовки нашої позиції щодо контактів з нашими союзниками в НАТО та партнерами в Європейському Союзі», – додав він, вказуючи на саміт Альянсу, який, як стало відомо, відбудеться 15 червня. «Ми готуємося до саміту НАТО, до союзних навчань, які відбудуться у Болгарії та Румунії. Росіяни, зі свого боку, грають м’язами і демонструють свої можливості», – сказав він.

Він звернув увагу на загальне зростання напруженості у відносинах з Росією, включаючи вислання російських дипломатів з Польщі, а згодом з Чехії та реторсію від Росії. Відповідальність за це зростання напруженості «безперечно лягає на Росію», – додав він.

Сольох нагадав теж про спільну позицію Вишеградської групи у справі напруженості у відносинах між Чехією та Росією. «Зараз це вже не питання самих чехів, але ми висловили солідарність з ними, як і ми висловлюємо солідарність з Україною і виявляємо готовність підтримати Україну у всіх аспектах. Ми будемо реагувати відповідно до ситуації і переконувати до реакції союзників та партнерів», – додав очільник Бюро нацбезпеки.

У вівторок Сольох обговорив ситуацію в Україні в контексті російської військової концентрації на кордоні з секретарем Ради національної безпеки і оборони України Олексієм Даніловим.

PAP/Т.А.