Чи запровадять в Польщі обов'язкове страхування велосипедисів?

Чи запровадять в Польщі обов’язкове страхування велосипедисів?

Останні роки велосипедний рух в Польщі неухильно зростає. На дорогах стає все більше любителів двоколісного транспорту, відповідно зі збільшенням кількості велосипедів на дорогах зростає і кількість ДТП, що трапилися як з вини автомобілістів, так і з вини безпосередньо водіїв «залізних коней». Виникає правомірне питання: як бути зі страховкою для велосипедистів? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Це питання викликає гостру дискусію про необхідність обов’язкового страхування велосипедистів. Чи, насправді, потрібне ОС страхування для велосипедистів?

Велосипедистів зазвичай розглядають як учасників дорожнього руху, які разом з пішоходами перебувають у найбільшій небезпеці. Навряд чи це дивно, тому що зіткнення велосипедистів з механічними транспортними засобами часто мають трагічний фінал.

Дані польської поліції свідчать, що у 2017 році було 4212 нещасних випадків з участю велосипедистів. Летальних випадків — 220.

Проте варто розуміти, що велосипедисти також можуть виступати як винуватці ДТП. Буває, що велосипедист на високій швидкості серйозно травмує пішохода на тротуарі або пошкодить автомобіль. У такій ситуації потерпіла особа не може розраховувати на швидку ліквідацію шкоди. Саме тому з’являються ідеї щодо впровадження в Польщі обов’язкового страхування велосипедистів (polis OC).

В свою чергу країни ЄС не спішать впроваджувати поліси обов’язкового страхування для велосипедистів.

Тема обов’язкового страхування велосипедистів час від часу лунає у національних ЗМІ. Так було у 2016 році. Тоді представники водіїв міста Лодзь звернулися до уряду з проханням запровадити обов’язкову відповідальність для власників велосипедів. — Така спроба вплинути на рішення уряду була пов’язана зі збільшенням кількості нещасних випадків, викликаних велосипедистами в Лодзі”, — говорить Анджей Прайснар, експерт страхової спілки Ubea.pl.

Автори заяви зазначили, що поява пунктів прокату велосипедів призвела до додаткової загрози з боку велосипедистів на тротуарах і вулицях. Зрештою, уряд не  розпочав роботу щодо запровадження страхового зобов’язання для користувачів велосипедів. На це рішення, безумовно, вплинув той факт, що інші країни Європейського Союзу не вимагають такого страхування.

Крім того, нещодавно Європейський Парламент вирішив, що обов’язкове страхування не буде також охоплювати власників велосипедів з електричним приводом та електричних скутерів та скейтбордів. — Якщо такі електричні транспортні засоби, які, як правило, швидші, ніж традиційні велосипеди, ще не охоплені обов’язковим страхуванням, важко припустити, що система примусової політики «polis OC» охоплюватиме велосипедистів”, — коментує Павел Кучинський, президент Ubea.pl.

Обов’язкове страхування для власників велосипедів тягне за собою численні правові та організаційні зміни. Уряд, швидше за все, повинен буде змінити акт про обов’язкове страхування та закон про дорожній рух (розмовно називається дорожнім кодексом), оскільки власники автотранспортних засобів мають обов’язкові поліси страхування від сплати ПДВ. А звичайний велосипед не є автотранспортним засобом у розумінні діючих правил.

Крім того, обов’язкова політика «polis OC» для велосипедистів повинна працювати трохи інакше. Важко уявити, як пов’язувати таку політику з велосипедом, який не має реєстраційного номера, це малоцінний транспортний засіб, і, крім того, його можна позичити на прокат. Саме тому обов’язкова політика «polis OC» для велосипедистів повинна бути пов’язана з конкретним користувачем. — Це є додатковою юридичною перешкодою, тому що необхідно підготувати зовсім інші правила, ніж правила, що стосуються нині автомобілів або мотоциклів”, — підкреслює Павел Кучинський.

Власник велосипеда може придбати добровільне страхування

Всі перераховані вище обмеження, організаційні труднощі та проблеми означають, що введення обов’язкового страхування велосипедистів у Польщі зараз здається дуже далекою перспективою. Важко сказати, чи вирішить польський уряд зробити такий крок. Однак, це не означає, що велосипедисти повинні уникати добровільного страхування.

Мова, наприклад, про осіб, які часто використовують велосипед для пересування по місту або купують дорогий двоколісний транспорт. Для другої групи велосипедистів, підійде страхування Каско, яке працює подібно до автомобілів AC. — Не можна забувати про страхування від нещасних випадків (страхування від нещасних випадків — NNW) та страхування відповідальності за шкоду, заподіяну велосипедистом (ubezpieczeniu OC). Ці два страхових поліси, здається, є найбільш корисними для велосипедистів в даний момент.