Чи залишиться Польща основним напрямком трудової міграції українців?

Чи залишиться Польща основним напрямком трудової міграції українців?

Польща довгий час залишається популярним напрямком для українських працівників, але маршрути трудової міграції з України мають тенденції до змін. Минулого року Німеччина та Чехія долучилися до боротьби за трудових мігрантів з України. Пандемія загальмувала ці зміни, але не зупинила. Економічна ситуація в Україні продовжує сприяти виїзду на заробітки.

Німеччина, Польща і Чехія мають гостру потребу в працівниках і готові йти на поступки, щоб залучити й утримати трудових мігрантів. Вони спрощувати процедури легалізації, готові відправляти за працівниками чартери і робити тести на коронавірус за рахунок підприємців.

Главком”, з посиланням на аналітичний центр Gremi Personal, досліджував, де чекають українців і чи збереже Польща статус найпривабливішої країни для заробітків.

Німеччина

Німеччина приваблива високою заробітною платою. Середня місячна ставка кваліфікованого іноземного робітника з урахуванням 35% податків становить приблизно €1625.

З 1 березня в Німеччині набув чинності закон про трудову міграцію, який покликаний був полегшити доступ кваліфікованих кадрів не з ЄС до німецького ринку праці. Люди, які мають профосвіту училищ, технікумів, коледжів могли отримати робочу візу, надавши диплом про освіту на перевірку і підписаний контракт з роботодавцем. У лютому близько 40% українців, які працюють в Польщі, були готові їхати на заробітки до Німеччини. Але через пандемію Берлін припинив видачу робочих віз.

Однак навіть зараз багато компаній не припинили набір нових співробітників, або планують прийом на роботу восени. Деякі галузі, хімічна, фармацевтична, навіть в кризовій ситуації потребують нових кадрів. А сільське господарство однозначно не може обійтися без робочої сили ззовні.

У даний час Німеччина потребує кваліфікованих робітників, особливо в будівництві, медичній сфері, а також для догляду за літніми людьми. Причому потреба в спеціалістах з вищою освітою набагато нижча, ніж в робітниках. Німці неохоче йдуть на важку роботу.

Зараз великого потоку українських робітників до Німеччини нема. Процедура отримання робочої візи вимагає чималих зусиль. Німецькі роботодавці часто хочуть працівників зі знанням німецької мови. Але коли карантинні обмеження на кордонах буду зняті, Німеччина може стати найбільш перспективним і бажаним напрямком для роботи.

Чехія

У минулому році країна переживала економічне зростання і потребувала кваліфікованих працівників, зокрема, будівельників, працівників соціальної сфери та молодшого медперсоналу. Країні також не вдалося знайти заміну іноземним ремісникам, технікам, механікам. Щороку Чехія здатна працевлаштувати 40 тисяч українців.

У пандемію українці з Чехії, як і з Польщі, частково стали повертатися додому. Чехія перша в Європі, оперативніше ніж Польща, вийшла з карантину, почала відкривати кордони і дозволила працювати українцям на полях після здачі тесту на коронавірус за рахунок підприємців.

Чехія зараз працює над лібералізацією доступу до ринку праці, плануючи розширити спрощене працевлаштування з нинішніх трьох місяців до дванадцяти. Чеські компанії готові брати українців на роботу навіть без знання мови, а на заводи охоче беруть тих, хто працював на подібних виробництвах в Польщі. Кордони поступово будуть відкриватися. Чехія може стати більшою конкурентною загрозою для польського ринку праці, ніж Німеччина.

Польща

Українці досі віддають перевагу Польщі – в умовах пандемії сюди найпростіше дістатися. Близькість до України, схожість мови і відносно прості процедури працевлаштування і зараз роблять Польщу привабливою для заробітчан.

Гострий дефіцит українських працівників польські підприємства відчувають в харчовій промисловості, логістиці, виробництві побутової техніки і деревообробній галузі, будівництві та сільському господарстві.

Польські фермери – найбільші експортери полуниці, малини та яблук –  попереджали владу, що урожай пропаде, а ціни на продукти зростуть через відсутність сезонних працівників. Польський уряд відреагував на прохання бізнесу автоматичним продовженням документів на легальне перебування і роботу українців в період пандемії.

З урахуванням того, що Польща краще за всі країни ЄС переживає пандемію, спад попиту на робочу силу з України тут навряд чи варто очікувати.

Основною перешкодою для приїзду на роботу називається необхідність проходити обсервацію протягом 14 днів по приїзду.

Підсумок:

Чверть трудових мігрантів, які прилетіли чартерами у червні, організованими Gremi Personal для своїх працівників, повідомили, що збиралися на заробітки в Чехію, Німеччину і скандинавські країни, проте через складнощі на кордонах не ризикнули і прилетіли чартером на роботу в Польщу. Близько 40% працівників, які з початку літа вилетіли чартерами до Польщі, прибули сюди вперше на заробітки. Однак, вони не розглядають Польщу як кінцевий напрямок, а готові їхати далі в пошуках кращої роботи і зарплат, розглядаючи Польщу як вікно в Європу.

Громадяни країн ЄС не готові йти працювати фізично навіть в умовах безробіття. Крім того, одним із серйозних викликів ЄС є старіння населення. За українськими заробітчанами закріпився статус незамінних.

Дослідження компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal (Гданськ, Польща).

Зображення ілюстративне.