Делегація зі Збаража відвідала Болеславець і Глубчиці

Делегація зі Збаража відвідала Болеславець і Глубчиці

У другій половині серпня делегація зі Збаража на запрошення друзів відвідала польські міста-побратими Болеславець і Глубчиці. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Monitor Wołyński.

Делегацію очолив міський голова Збаража Роман Полікровський. До неї увійшли, зокрема, голова Польського культурно-освітнього товариства «Збараж» Петро Байдецький та місцеві волонтери.

18–19 серпня збаражани завітали до Глубчиць. Там вони вручили подяки друзям, які активно допомагали місту та переселенцям. Житель Глубчиць Ричард Козира, предки якого поховані на збаразькому цвинтарі, подарував одному з членів ПКОТ «Збараж», який прибирав цей некрополь, книгу Збігнева Бестецького «Гімнастичне товариство «Сокіл». 1893–1939. Єжи Бестецький – очільник осередку «соколів» у Збаражі».

19 серпня збаразька делегація взяла участь у ході, яка розпочинала традиційні Дні кераміки в Болеславці. Ішли, зокрема, члени болеславецького відділу Товариства любителів Львова та Південно-Східних Кресів на чолі з Барбарою Смоленською та громадяни України, які під час війни знайшли прихисток у цьому місті.

20 серпня представники міст-партнерів підписали в Болеславці «Декларацію солідарності». У ній сторони висловили підтримку українському народу, який захищає свою країну, й засудили військову агресію Росії проти України.

«Декларацію солідарності» за сприяння мера Збаража Романа Полікровського підписали Пьотр Роман – мер Болеславця (Польща), Бернар Раскен – заступник мера Ножан-сюр-Марн (Франція), Стефан Роземанн – мер Зігбурга (Німеччина), Клаус Петер Ханке – мер міста Пірна (Німеччина), Массімо Феррачі – радник ради комуни Валлекорса (Італія), Маттео Франческетті – радник ради комуни Акуто (Італія).

Підписанти гарантують, що ці міста будуть безпечним притулком для українців у цей надзвичайно важкий час. У декларації також містяться подяка мешканцям країн-підписантів за підтримку партнерів з України, надану з перших днів відкритої війни, та заклик до подальшої спільної допомоги й після закінчення бойових дій.

Під час візиту в Болеславці збаражани побували в Музеї кераміки, на виставці «Ремесло в кольорі» та відвідали ювілейні заходи з нагоди 30 років діяльності підприємства «Мануфактура в Болеславці». На вернісажі, який відбувся 21 серпня, було представлено серію посуду з характерним болеславецьким декором. У музеї можна не лише переглянути фільм про мануфактуру, а й доторкнутися до виробів. В експозиції є лімітована серія посуду з відбитками пальців понад 100 художниць, які кожного дня вручну наносять трафаретні узори на керамічний посуд.

Відвідавши Міську публічну бібліотеку імені Ципріяна-Каміля Норвіда – Центр знань у Болеславці, делегація зі Збаража подарувала закладу чергову партію україномовних книг. Міський голова Збаража Роман Полікровський зацікавився досвідом бібліотеки з організації відритого простору для розвитку. Про нього розказали президент міста Болеславець Пьотр Роман і директорка бібліотеки Анна Ідков’як.

Повертаючись в Україну, делегація забрала військові черевики, тактичні рукавиці та рюкзаки, ковдри, спальні мішки, перев’язувальні матеріали, побутову хімію та продукти, які передала мерія Болеславця.

Товариство «Глогівська кресова освіта» закупило продукти для найстарших парафіян збаразького костелу віком від 70 до 90 років. Їжу запакували в пакети, придбані за кошти компанії «Flambir», яка займається пошуком роботи для людей зі Східної Європи. Загалом передали 22 пакунки. Частина з них уже потрапила до адресатів. Цікаво, що перша особа, яка отримала продукти, має рідню в Глогові. Парафіяни дякують благодійникам за подарунки.

Петро Байдецький,
Польське культурно-освітнє товариство «Збараж»
Фото: Гміна Глубчиці, болеславецький відділ Товариства любителів Львова та Південно-Східних Кресів, президент Болеславця Пьотр Роман