Децентралізаційна реформа Польщі - зразок для України та Білорусі
Ілюстративне фото https://www.forum-ekonomiczne.pl/

Децентралізаційна реформа Польщі – зразок для України та Білорусі

Учасники Європейського конгресу органів місцевого самоврядування висловили надію, що Україна раніше чи пізніше повторить успіх польської самоврядної трансформації. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Реформа системи місцевого самоврядування в Польщі є прикладом ефективної трансформації на місцевому рівні. Про це говорили учасники Європейського конгресу органів місцевого самоврядування у місті Міколайки. Одна з панелей була присвячена становищу місцевої влади у східних сусідніх з Польщею країнах.

Колишній міський депутат міста Гродно у Білорусі, а нині президент фонду «Білоруський дім» у Варшаві Алєсь Зарембюк зазначив, що жителі цієї країни не беруть участі у спільному прийнятті рішень про свої регіони:

«Після приходу до влади Аляксандра Лукашенки ця система була змінена. Відтоді вже не говоримо про самоврядну владу. Є локальна влада, що абсолютно підпорядкована центру. У Білорусі – абсолютна централізація. Натомість майбутня Білорусь дуже потребує досвіду Польщі».

Цього року в Україні було проведено реформи місцевих структур. Значне скорочення одиниць місцевого самоврядування має дозволити будувати сильніші регіони, здатні виконувати деякі завдання центральної влади, сказав заступник голови Польсько-української торгової палати Олег Дубіш:

«Тільки цьогоріч ми із понад 11 тисяч залишили 1140 самоврядувань. Ми маємо справу з процесом, коли на місця прийшли нові люди. Я вважаю, що це позитивний процес і раніше чи пізніше Україна повторить успіх Польщі децентралізаційної реформи».

Реформа місцевого самоврядування в Польщі була запроваджена в 1999 році. Вона відновила рівень повітів, а кількість із 49 воєводств скоротилася до 16.

Європейський конгрес органів місцевого самоврядування проходить вже вшосте. Медіа-патроном заходу є Польське радіо 24.

IAR/Т.А.