“Дівчинка з бомбосховища” заспівала гімн України перед багатотисячною аудиторією в Лодзі. Трансляція концерту відбувалась в 50 країнах світу

“Дівчинка з бомбосховища” заспівала гімн України перед багатотисячною аудиторією в Лодзі. Трансляція концерту відбувалась в 50 країнах світу

Три тижні тому відео із семирічною українкою, що співала в бомбосховищі пісню з мультфільму «Зачарована», здобуло міжнародну популярність. Та сама дівчинка, яка зараз разом з братом і бабусею ховається від війни у Польщі, заспівала гімн України під час багатотисячного благодійного концерту солідарності з Україною в Лодзі. Більше про це пише notesfrompoland.com. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Грандіозний концерт «Разом з Україною» відбувся вчора ввечері. На сцені виступили українські та польські актори та музиканти. Під час концерту було зібрано 5 мільйонів злотих для Польської гуманітарної дії (PAH) – благодійної організації, яка допомагає українським біженцям – понад два мільйони з яких потрапить безпосередньо до Польщі.

Мабуть, найбільшою зіркою шоу стала 7-річна українка Амелія, яка відкрила вчорашній концерт співом гімну України перед багатотисячною аудиторією у переповненій Atlas Arena в Лодзі.

Амелія стала відомою, після того, як  відео,  де вона в перші дні російсько-української війни співає в укритті, переповненому людьми, пісню з мультфільму «Крижане серце». Це відео переглянули мільйони людей по всьому світу. Про дівчинку згадали New York Post та CNN, а її спів зворушив співавторку пісні Крустен Андерсон-Лопез та американську актрису та співачку Ідіну Мензел, яка власне і озвучувала мультиплікаційну Ельзу.

Через кілька днів після того як було записано відео, батьки Амелії відправили її та її 15-річного брата Мішу з бабусею Вірою до Польщі. Батьки залишилися готувати їжу для військових, повідомляє The Sun.

Вчорашній концерт «Разом з Україною» транслювали по телебаченню в 50 країнах світу. Про це повідомили зі сцени ведучі: поляк Марцін Прокоп та українка Аліна Макарчук, батько якої воює на передовій.

До Амелії на сцені приєдналася українська співачка Тіна Кароль. Серед інших виконавців у шоу були Станіслав Сойка, Кая, Віто Бамбіно, Наталія Пшибиш та Аніта Ліпніцька.

Польський вокаліст Кшиштоф Залевський виконав класику Чеслава Німена «Dziwny jest ten świat» (Дивний цей світ) разом з українською співачкою Дарією Псехо. На  сцені виступили також польсько-український гурт Dagadana.

Були й інші мистецькі виступи. Українська актриса Людмила Смородина та польський актор Анджей Северин декламували – українською, потім польською – «Заповіт» Тараса Шевченка. Анджей Северин зі сцени процитував знамениту фразу моряків, які захищали Зміїний острів у перші дні російського вторгнення: «Російський військовий корабель, іди нахуй». У фіналі концерту зазвучала пісня «Imagine» Джона Леннона.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця зі концертної сцени нагадав присутнім про свій давній гіт: «Я не співак, я звичайний посол. Але одного разу мені вдалося заспівати. Через кілька років цю пісню підхопив увесь світ. І я знаю чому – вона проста і правдива. “Путін – ***ло!” Слава Україні!».

Під час концерту з текстових повідомлень, надісланих глядачами, та продажу квитків було зібрано понад 2 мільйони злотих.

Американський конгломерат Discovery Inc. – власник польської станції TVN, яка транслювала концерт, підтримав ініціативу сумою майже 2 мільйона доларів. Доходи від реклами зібрали ще мільйон.

Усі кошти буде передано Польській гуманітарній акції –  благодійній організації, яка допомагає постраждалим від гуманітарних криз та стихійних лих, а також надає продукти харчування та інші форми підтримки внутрішньо переміщеним особам в Україні та біженцям, які приїжджають до Польщі.