До Польщі прибув перший у світі водневий поїзд
Водневий потяг (внизу) PAP/Maciej Kulczyński

До Польщі прибув перший у світі водневий поїзд

Перший у світі поїзд, що працює на водні, прибув до Польщі. Машину представили на випробувальному шляху Інституту залізниць у Жміґруді поблизу Вроцлава. Поїзд був створений з урахуванням регіонального руху. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

За словами представника виробника — Alstom — Славоміра Налєвайка, параметри машини не відрізняються від традиційних конструкцій. Поїзд може розігнатися до 140 км на годину та проїхати до тисячі кілометрів на одній заправці воднем. Представлений поїзд має 150 місць для пасажирів.

Потяги вже використовуються в Німеччині та Австрії. За словами заступника міністра інфраструктури Анджея Біттеля, поки не відомо, чи будуть вони курсувати до Польщі. Заступник міністра заявив, що поїзди на дизельному двигуні будуть поступово вилучатись із використання. Однак невідомо, чи альтернативою буде подальша електрифікація залізничних ліній, чи машини, що працюють на альтернативному паливі — такі, як представлений водневий поїзд. Анджей Біттель зауважив, що водневі поїзди, через їхній обмежений радіус дії в тисячі кілометрів, можуть курсувати на місцевих та регіональних лініях. Він підкреслив, що такі машини позитивно вплинуть на довкілля.

Наразі виготовлено 42 поїзди, що працюють на водні. Для того, щоби їх придбали польські перевізники, необхідно надати допуск до руху в Польщі, а також створити інфраструктуру для водневого палива.

IAR/Р.Г.