До Польщі слід залучати еліту, вважає віце-прем’єр-міністр РП Ярослав Говін

До Польщі слід залучати еліту, вважає віце-прем’єр-міністр РП Ярослав Говін

«Замість того, щоб тішитися, що сьогодні в Польщі працює понад мільйон українців, які виконують відносно просту роботу, ми повинні почати боротьбу за українських лікарів, ІТ-фахівців, науковців», — сказав віце-прем’єр-міністр Ярослав Говін під час економічного форуму в Криниці. Міністр також хоче боротися за подібну групу серед поляків, які живуть в еміграції. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

«Нам вони дуже потрібні…як майбутні лідери — бізнесу, держави, світу культури тощо», — аргументував віце-прем’єр-міністр, — повідомляє bankier.pl

Однак досвід голови Міністерства науки показує, що не всі готові до повернення польських талантів з-за кордону. Програма «Повернення до Польщі», спрямована на вчених-емігрантів, виявилася складнішою, ніж очікувалося.

«Ми запропонували дуже сприятливі фінансові умови, щоб молоді вчені повернулися, наприклад, зі Стенфорда чи Оксфорда. Ми пропонуємо їм дуже привабливі варіанти, і в той же час надаємо фінансування своїх робочих місць університетам.

Однак, набагато більший інтерес польських вчених повернутися із закордонних університетів, ніж інтерес польських університетів отримати їх, — зазначив віце-прем’єр-міністр Ярослав Говін. — Академічний світ боїться пускати у свою затхлу калюжу молодих акул, які добре справляються у світовій науці», — визнав міністр.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел