“До сьогодні багато сімей не оговталися від тієї трагедії”. 40 річниця введення воєнного стану в Польщі
Воєнний стан в Польщі. Джерело: Wikimedia

“До сьогодні багато сімей не оговталися від тієї трагедії”. 40 річниця введення воєнного стану в Польщі

У понеділок, 13 грудня, виповнюється 40 років з дня введення в Польщі воєнного стану. З цієї нагоди окрім офіційних урочистостей, варшавські установи підготували виставки, концерти та вистави, які нагадуватимуть про драматичні події 1981 року. Дім Зустрічей з Історією у Варшаві навіть запустив нову версію програми для телефонів «Ваша Варшава», яка має допомогти уявити повсякденне життя Варшав’ян в період воєнного стану. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

13 грудня 1981 року змінило життя мільйонів поляків. Цього дня замість звичайного випуску ранкових новин жителі Польщі побачили промову головнокомандуючого польськими збройними силами генерала Войцеха Ярузельського, який заявив про оголошення на території Польської Народної Республіки воєнного стану. Владу в Польщі перебрала військова хунта. Метою комуністичного режиму було знищити багатомільйонний рух «Солідарність». Комендантська година, жорстка цензура (включно з листуванням та телефонними розмовами), мілітаризація стратегічних секторів економіки, заборона зборів, страйків та громадської діяльності, а також заборона зміни місця проживання стали буденністю жителів Польщі. Воєнний стан тривав до середини 1983 року та коштував життя кількох десятків поляків.

Після півночі 13 грудня біля меморіальної дошки Ґжеґожу Пшемику на будівлі колишнього штабу Громадянської міліції (MO) у Старому місті Варшави за участю президента Анджея Дуди  відбулися урочистості з нагоди 40-ї річниці введення воєнного стану. Власне в цьому місці  у травні 1983 року міліція до смерті побила випускника варшавської середньої школи. Під час урочистості Анджей Дуда також згадав інших жертв воєнного стану, в тому числі шахтарів, убитих на копальні «Вуєк».  «Польща досі страждає від тих часів і жертв воєнного стану. До сьогодні багато сімей не оговталися від тієї трагедії. Діти, які втратили батьків, досі переживають травму»,- підкреслив президент Анджей Дуда. Під час урочистих заходів члени Незалежної асоціації студентів Варшавського університету зачитали переклик пам’яті з іменами всіх відомих жертв воєнного стану.

Дім Зустрічей з Історією у Варшаві у зв’язку з річницею запустив оновлення додатку для телефону «Ваша Варшава». Програму доповнено десятками місць, фотографій та фактів, які користувачі можуть знайти, гуляючи з телефоном у руках або залишаючись вдома. Завдяки новій версії охочі також можуть перевірити свої знання про воєнний стан та Варшаву. Окрім цього, Дім Зустрічей запрошує на прогулянку слідами воєнного стану під гаслом: «Прогулянка з термосом і аплікацією». Учасники, озброєні застосунком та термосами з гарячим чаєм, матимуть можливість пізнати місто за часів надзвичайного стану. Прогулянка відбудеться в понеділок о 18.00, а щоб дізнатися місце зустрічі – необхідно зареєструватися.

Ще одним пунктом у програмі є виставка «Коли щит був сміх», підготовлена ​​Музеєм Карикатури, яку кожен охочий може побачити з 7 по 31 грудня в галереї WZ.  Також в понеділок о 18.00 у кінотеатрі Кінотека відбудеться спеціальний показ фільму режисера Яна Матушинського «Щоб не було слідів». Фільм створений на основі репортажу Цезара Лазаровича і розповідає про смерть Ґжеґожа Пшемика. Перед фільмом відбудеться дебата за участі представників журналістів, юристів та митців.

С.С.