До уваги водіїв: перелік правопорушень, за які в Польщі отримаєш штраф

До уваги водіїв: перелік правопорушень, за які в Польщі отримаєш штраф

Кожен водій повинен добре знати правила дорожнього руху, але життя показує, що, навіть маючи багато знань, ви не завжди зможете уникнути штрафу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

В’їзд на перехрестя «на жовте світло»

Багато водіїв, побачивши жовте світло на сигнальному пристрої, вирішують в’їхати на перехрестя. Тим часом у правилах сказано, що жовте світло на світлофорі означає, що ви не можете виїхати на перехрестя. Єдиний виняток — це коли жовте світло загоряється в останній момент, і водій не мав би шансу загальмувати, не створивши небезпечної ситуації.

Штраф за несанкціонований виїзд на жовте світло становить 6 штрафних балів та до 500 злотих.

Обгін на позначеному повороті

Це правило може бути відоме не всім, тому варто усвідомити, що обгін по позначеній кривій суперечить закону (мова йде про обгін інших автотранспортних засобів). Виняток становлять односторонні та двосторонні дороги з позначеними смугами.

Невиконання вищезазначеної заборони призведе до штрафу в розмірі 300 злотих та 5 штрафних балів.

Штраф за забруднення доріг

Навіть безневинна поїздка може закінчитися мандатом. Немитий транспорт може забруднити дорогу (наприклад, після поїздки за місто, де чимало болота та грязюки). На підставі ст. 91 Кодексу про правопорушення, забруднення доріг загрожує штрафом до 1500 злотих.

Парковка на території для таксі

Це дуже популярний спосіб отримати штраф — багато водіїв неправильно розуміють перекреслений знак зі словом «ТАКСІ». Насправді це означає початок зупинки таксі, а не її закінчення. Аналогічно — знак «ТАКСІ» без хреста означає кінець зупинки.

В результаті ви можете легко отримати штраф, який становить 100 злотих і 1 штрафний бал (дорожні знаки D-19 та D-20).

Штраф за те, що не пропустили інваліда

На підставі ст. 26.7 Кодексу автомобільних доріг, коли водій бачить інваліда, який має помітну знижену рухливість, переходячи дорогу (не на пішохідному переході), зобов’язаний зупинити транспортний засіб. Якщо цього не зробити, передбачено штраф у розмірі 350 злотих.

Парковка на тротуарі

Правила дозволяють припаркувати автомобіль на тротуарі, але ви повинні пам’ятати, що правила вимагають, щоб для пішоходів залишалася мінімальна відстань 1,5 метра.

Невиконання цього обмеження призведе до штрафу в розмірі 100 злотих та 1 штрафного балу. (Дорожній кодекс, стаття 47, пункт 1, пункт 2)

Перевищення швидкості з причепом

Обмеження швидкості для легкового автомобіля з причепом таке ж, як і для вантажних автомобілів. Наприклад, на автостраді це 80 км/год. На інших дорогах, тобто там, де для автомобілям без причепа дозволена швидкість 90 км/год, для причепів вона становить 70 км/год.

Аварійні смуги вздовж шосе

Водії можуть бути оштрафовані на 200 злотих за неналежне використання аварійної смуги автостради, тобто будь-яке інше, крім аварійної зупинки.