До Варшави привезли рештки Мауриція Мохнацького
Похорон Мауріція Мохнацького у Варшаві, 27 листопада 2021 року PAP/Marcin Obara

До Варшави привезли рештки Мауриція Мохнацького

Упродовж майже двохсот років цей видатний представник Великої еміграції спочивав у місті Осер у Франції. Тепер він буде похований у Варшаві. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Рештки героя і хронікаря Листопадового повстання, теоретика польського романтизму, а також піаніста Мауриція Мохнацького повернулися до Польщі. Упродовж майже двохсот років цей видатний представник Великої еміграції спочивав у місті Осер у Франції.

У суботу перед полуднем труну із рештками борця за незалежність зустріли у Варшаві:

«Ми зібралися у військовому аеропорті, аби після років спочивання у чужій землі зустріти на Батьківщині прах нашого брата Мауриція Мохнацького».

Говорить міністр у Канцелярії прем’єра, уповноважений уряду зі справ Полонії і поляків за кордоном Ян Дзєдзічак:

«Це великий герой Листопадового повстання, але передусім ідеолог польського романтизму – ідеї, що дозволила полякам пережити страшний час поділів (Польщі – ред.), відсутності держави у ХІХ столітті. Маурицій Мохнацький відомий у Польщі, його прізвище щось нам каже. Але його велич недооцінюється. Ми маємо велику надію, – і прем’єр Моравєцький, що прийняв рішення про перевезення Мауриція Мохнацького хотів би, – аби ці патріотичні реколекції нагадали нам цю фігуру, аби ми її оцінили належним чином».

Мауриція Мохнацького поховають на Військовому цвинтарі на Повонзках у Варшаві. В урочистостях візьме участь прем’єр Матеуш Моравєцький.

IAR/А.М.