Дослідження: Поляки вважають, що Україні треба буде надати військову допомогу у випадку російської агресії

Дослідження: Поляки вважають, що Україні треба буде надати військову допомогу у випадку російської агресії

«Як ви вважаєте, чи має НАТО надавати військову допомогу Україні, якщо та стане жертвою агресії з боку Росії?» – на таке запитання давали відповідь учасники дослідження, проведеного SW Research для видання rp.pl. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Видання Rzeczpospolita пояснює, вже кільканадцять днів США, НАТО та Україна говорять про те, що концентрація російських військ біля кордонів України може бути підготовкою до військової агресії Росії. У 2014 році РФ анексувала український Крим. Тоді ж на сході України вибухнув конфлікт, який підтримує Росія (хоч офіційно цей факт вони заперечують). Весною 2021 року Росія скупчила близько кордону з Україною понад 100 тисяч військових, пояснюючи це проведенням військових тренувань (військові вернулись на бази). Зараз Росія скупчила на кордоні з Україною близько 90 тисяч військових. Українська розвідка припускає можливість, що наприкінці січня на початку лютого припускає, що Росія буде готова до ескалації.

Росія заперечує це, водночас говорить, що це Україна готується до військового вирішення конфлікту на сході країни. Крім цього, речник Кремля Дмітрій Пєсков  2 грудня зазначив, що слова президента України Володимира Зеленського про бажання отримати контроль над Кримом є «безпосередньою загрозою для Росії».

Очільник МЗС Росії Сергій Лавров під час саміту ОБСЄ у Стокгольмі повідомив, що невдовзі Росія представить пропозицію щодо нового договору про безпеку в Європі у зв’язку з ситуацією навколо України. Прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова у заяві, опублікованій кілька днів тому, зазначила, що «єдиний спосіб врегулювати нинішню безпекову ситуацію в Європі – це «досягти Москві та НАТО довгострокової угоди, яка перешкодить розширенню Альянсу на схід».

Тим часом держсекретар США Ентоні Блінкен перед зустріччю з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Стокгольмі заявив, що у разі нападу Росії на Україну, Сполучені Штати готові відповісти на такі дії «серією економічних заходів, які США стримували в минулому». При цьому Блінкен не уточнив, про які економічні санкції може йти мова.

У респондентів – учасників опитування SW Research для rp.pl – запитали, чи, на їхню думку, НАТО має надавати військову допомогу Україні у разі агресії Росії.

61,9 % опитаних поляків відповіли на запитання: «Так». 13% відповіло: «Ні». 25, 1 % опитаних не мали власної думки на цю тему.

«Надання військової допомоги підтримують 7 із 10 респондентів віком від 35 до 49 років та майже 2/3 респондентів (65%) з доходом у розмірі 1001- 2000 злотих. Військову допомогу Україні на випадок російської агресії підтримують 2 з 3 осіб у містах із населенням від 100 тис. до 199 тис мешканців. Цю ідею набагато частіше негативно оцінюють чоловіки (19%), ніж жінки (8%), – коментує Пшемислав Весоловський, президент правління SW Research.

Джерело: RP.pl