Дозвіл другого з батьків для закордонного паспорта дитині скасували. Які ще зміни для українців у Польщі?
Фото ілюстративне fotolia.com

Дозвіл другого з батьків для закордонного паспорта дитині скасували. Які ще зміни для українців у Польщі?

Наприкінці жовтня Кабінет Міністрів України вніс зміни до діючого законодавства, яким спростив процедуру оформлення та видачі закордонних і внутрішніх паспортів, у тому числі й для українців, які проживають за кордоном. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Як повідомляє консульство України в Гданську, основні зміни виглядають так:

1) Скасовано вимогу надання письмової згоди другого з батьків/законного представника при оформленні паспорта дитині. Тобто, тепер присутність обох батьків в консульстві для оформлення закордонного паспорта дитині не є обов’язковою, а відсутність когось одного не стане перешкодою; 

2) Один з батьків, який подає документи для оформлення закордонного паспорта дитині, може визначити іншу особу для отримання паспорта дитини замість себе.

Важливо! Це можуть бути лише особи з кола родини: інший з батьків, повнолітні син чи донька, рідні сестра, брат, дід, бабуся.

3) Термін зберігання закордонного паспорта для його отримання (без урахування строку дії воєнного стану в Україні або установленого на території України карантину) збільшили з 1 до 2 років, а за письмовим зверненням заявника цей строк може бути продовжений до 3-х років;

4) Додано можливість отримання закордонного та внутрішніх паспортів в іншій установі (посольства, консульства України та підрозділи ДП “Документ” за кордоном).

Нагадаємо, раніше для виготовлення закордонного паспорта неповнолітній дитині у Польщі потрібна була згода другого з батьків. Це слугувало свого роду запобіжником для України в моменті, коли через війну українці з дітьми покидали країну без контролю з боку Держприкордонслужби у цьому питанні. Винятками, в яких консульство приймало документи на виготовлення закордонного паспорта дитині, були ситуації, коли дані про батька були внесені до свідоцтва про народження зі слів матері, якщо другий з батьків позбавлений батьківських прав, безвісно відсутній, помер або не сплачує аліменти.