Дозвіл на роботу в Польщі для іноземців: типи, умови отримання й інші нюанси

Дозвіл на роботу в Польщі для іноземців: типи, умови отримання й інші нюанси

Існує кілька видів дозволів на роботу (“зезволень”) для іноземців в Польщі. Процедури та критерії їхньої видачі різняться залежно від типу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Розповідаємо, які є види дозволів на роботу (“зезволень”) у Польщі, кому вони видаються та з якою метою.

Дозвіл типу А

– видається іноземцеві, який виконує роботу за контрактом з компанією, юридичний офіс якої знаходиться на території Польщі. Незалежно від ситуації на ринку праці, іноземний працівник повинен отримувати заробітну плату не нижчу за заробітну плату місцевих працівників на аналогічній посаді.

Дозвіл типу А видається на термін максимум до 3-х років! І це основний тип дозволу, який отримують українські працівники в Польщі!!!

Дозвіл типу В 

– видається іноземцям, які є членами правління компаній (спулок), зареєстрованих у Польщі. Стандартний період дії такого дозволу – до 3-х років, однак члени правління компаній, в яких працює понад 25 осіб, можуть розраховувати на отримання дозволу на термін до 5 років. 

Дозвіл типу С 

– видається іноземцеві, який працевлаштований в закордонного (не польського) роботодавця, і делегований виконувати роботу на його філії або об’єкти, які розташовані в Польщі, на термін понад 30 днів протягом календарного року. 

Дозвіл типу D

– видається іноземцеві, який працевлаштований в закордонного (не польського) роботодавця (котрий не має своїх філій та об’єктів у Польщі) і прибуває в Польщу з метою надання тимчасових послуг або виконання тимчасових функцій, в тому числі пов’язаних з експортом товару.

Дозвіл типу E

– видається іноземцеві, який працює в закордонного (не польського) роботодавця, і делегований до Польщі на термін понад 30 днів протягом календарного року з іншою метою, ніж ті, що вказані при видачі дозволів типу B, C, D.

Власники дозволів на роботу в Польщі типу C, D, Е повинні мати умови працевлаштування не гірші, ніж визначені польським трудовим законодавством. Зокрема, це стосується тривалості робочого часу, понаднормової роботи, мінімальної заробітної плати і т.д. Крім того, громадяни третіх країн, які делеговані до Польщі й отримали дозволи на роботу типу C, D, Е, повинні отримувати зарплату не нижче 70% середньої заробітної плати в воєводстві, в якому працюватимуть.

Дозвіл на роботу в Польщі (“зезволення) дає право працювати лише в Польщі й лише в того роботодавця, який зазначений в документі. У випадку порушення цих законодавчих норм іноземцеві загрожує штраф від 1 000 до 5000 злотих.