Директор Польського інституту в Москві: Нападники на «Меморіал» хочуть, аби брехня про Голодомор тривала
Ілюстрація memo.ru/

Директор Польського інституту в Москві: Нападники на «Меморіал» хочуть, аби брехня про Голодомор тривала

Пьотр Сквєцінський заявив, що ті, хто намагався зірвати показ фільму Аґнєшки Голлянд, хотіли, аби світ мовчав про сталінські злочини проти українців та інших народів СРСР. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Винуватці атаки під час показу фільму Аґнєшки Голлянд у московському товаристві “Меморіал” хочуть, аби брехня про те, що відбувалося у радянському селі під час колективізації, про Голодомор, тривала», – сказав у п’ятницю директор Польського інституту у Москві Пьотр Сквєцінський.

За словами Скєцінського, напад організованої групи хуліганів був замахом на свободу творчості та свободу виголошення правди про події періоду сталінізму. «Ті, хто спробував зірвати показ фільму, напевно хотіли, аби світ мовчав про сталінські злочини проти українського народу та всіх народів Радянського Союзу», – сказав Пьотр Сквєцінський.

«Що є причиною (атаки), звісно, я не знаю. Можу сказати, що фільм Голлянд розповідає, як Сталінові вдалося приховати від світу, шляхом брехні та маніпуляцій те, що відбувалося у радянському селі піл час колективізації, Голодомор. Ті, хто це скоїв, хотіли, аби ця брехня, яку вдалося нав’язати світу, мовчання про злочин проти власного народу, тривала», – заявив Сквєцінський.

«Я радий, що їм не вдалося зірвати показу», – додав він. За його словами, «коли група покинула Меморіал, сеанс відновили і він тривав до кінця».

Сквєцінський повідомив, що на четверговому показі фільму «Громадянин Джонс» було приблизно 50 осіб. Зал «Меморіалу» невеликий, але він «був майже повний», – додав він.

Очільник Польського інституту у Москві запевнив, що попри інцидент його заклад «буде робити своє». «Ми не будемо піддаватися тиску. Ми працюємо відповідно до російського закону та нашої місії», – підкреслив Пьотр Сквєцінський.

Водночас посол Польщі у Росії Кшиштоф Краєвський назвав «невипадковим» вторгненням замаскованих чоловіків до московського «Меморіалу». Він сказав, що буде піднімати це питання під час розмов із представниками російської влади.

Нагадаємо, у четвер ввечері в осідок товариства «Меморіал» у Москві під час показу фільму Аґнєшки Голлянд «Громадянин Джонс», що розповідає про злочини Сталіна та Голодомор в Україні, увірвалася група «тітушок» у балаклавах, яка спробувала зірвати сеанс. За словами свідків, нападники поводился як терористи. Вони вдерлися до зали, де відбувався показ фільму, і почали ображати присутніх, називаючи їх «фашистами» та «іноземними агетами». Організаторам вдалося затримати трьох нападників і передати їх поліції. Але, як стало відомо, поліція не довезла їх до відділку. Натомість поліція довго вночі допитувала гостей та працівників «Меморіалу», а покидаючи «Меморіал», правоохоронці вилучили реєстратор системи протипожежної охорони.

У МЗС Польщі заявили, що напад на московський осідок товариства «Меморіал» під час показу фільму «Громадянин Джонс», який розповідає про геноцид, – це черговий «надзвичайно сумний приклад ставлення до установ, які займаються історичною пам’яттю».

IAR, PAP/Т.А.