Експерт: Пандемія суттєво не вплинула на українську трудову міграцію до Польщі
ілюстраційне фото pixaby.com /CCO

Експерт: Пандемія суттєво не вплинула на українську трудову міграцію до Польщі

Польща залишається країною, куди найбільше українців виїжджає на роботу, каже Василь Воскобойник, президент Всекраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

За даними польської Прикордонної служби, громадяни України становили найбільшу групу людей, які в’їжджали до Польщі у 2020 році (3,8 мільйона). Це зменшення порівняно з 2019 роком, коли відправлено приблизно 11 мільйонів громадян України.

Однак водночас у 2020 році в Польщі українцям було надіслано приблизно таку ж кількість запрошень на роботу, як у 2019 та 2018 роках, – інформує Василь Воскобойник, президент Всекраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.
«Отже, можна зробити висновок, що економічна міграція істотно не зменшилася», – підсумовує він, і підкреслює, що через протиепідемічні обмеження люди, які перетинають кордон, є переважно людьми, які подорожують саме з робочою метою.

Президент Всекраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування зазначає, що у 2020 році – за даними Національного банку України – збільшився обсяг іноземних трансфертів в Україну від економічних мігрантів. З усього світу перераховано приблизно 12,1 мільярда доларів — майже на 200 мільйонів доларів більше ніж роком раніше. «Це було пов’язано в основному з тим, що країни, в яких працюють українці, підвищують свої соціальні стандарти та рівень мінімальної заробітної плати», – вказує він.

Загалом, економічна міграція українців – незалежно від того, до якої країни – є тимчасовою та круговою — вказує Василь Воскобойник. Українці віддають перевагу країнам, де вони можуть заробляти якомога більше за обмежений період, – пояснює він.

Польща є і надалі залишиться країною, до якої виїжджає найбільше українських трудових мігрантів. Наступними є Чехія, Італія, Угорщина, Словаччина та країни Балтії. Українці хотіли б працювати у Німеччині, але для більшості з них отримати німецьку робочу візу практично неможливо, тому Німеччина – це країна, де українці працюють нелегально, – додає Василь Воскобойник.

За його словами, за різними оцінками, в Польщі живе від 1 до 1,5 мільйона українців, багато з яких перебувають над Віслою тимчасово: «вони працюють, заробляють і повертаються в Україну, перевіряють, чи можуть вони заробити подібні суми в країні, якщо їм це не вдається, то вони знову їдуть працювати – одні до Польщі, інші до інших країн».

Голова Всекраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування зазначає, що в Україні існують певні галузі, в яких українці заробляють більше, ніж могли б заробити в Польщі. Це – як він каже – наприклад, ІТ-сектор (це пов’язано, зокрема, зі специфікою оподаткування) або будівництво та реконструкція. Будівельники та кваліфіковані зварювальники можуть заробляти «добрі» гроші, оскільки в Україні бракує персоналу – професіонали виїхали за кордон, – додає експерт.

Трудова міграція до Польщі в основному є результатом виїзду людей, які здобули в Україні вищу освіту, але для них немає можливості використовувати диплом для заробітку «нормальних грошей», – продовжує він. У Польщі вони в основному знаходять фізичну роботу і не розвивають свою кар’єру. «Це одна з причин, чому деякі з них повернуться в Україну», – прогнозує Василь Воскобойник.

Загальна кількість українських економічних мігрантів почала зменшуватися, і це пов’язано не з економічними, а з демографічними факторами. За словами експерта, приблизно 13-16 відсотків українського суспільства є трудовими мігрантами, і «цей відсоток збережеться, тоді як кількість людей, що виїжджають з Польщі, буде продовжувати зменшуватися».

Згідно з прогнозами Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, до кінця 2030 року кількість працездатних мешканців України впаде майже на 3 мільйони. «І це пов’язано не з економічною міграцією, а найбільше з демографічними показниками», – говорить фахівець.

Що стосується економічних факторів, нещодавно глава української парламентської комісії з питань митної та податкової політики Данило Гетманцев заявив, що середня заробітна плата в Україні буде відповідати зарплаті в Польщі через 30-40 років за умови, що Польща стоятиме в місці.

РАР/Л.І.