Експерти: масового відтоку українських працівників з Польщі до Німеччини не буде

Експерти: масового відтоку українських працівників з Польщі до Німеччини не буде

Набрання чинності з 1 березня Закону про кваліфікованих робітників у Німеччині не повинно спричинити раптового відтоку робітників з України на захід, — вважають експерти ринку праці. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Однак аналітики зазначають, що приплив працівників до Польщі може бути утруднений покращенням економічної ситуації в Україні.

Нагадуємо, що закон про імміграцію кваліфікованих робітників, прийнятий у Німеччині 7 червня 2019 року, набирає чинності з 1 березня 2020 р. Положеннями Закону кваліфікованими працівниками вважатимуться особи з країн поза межами ЄС, які мають університетські дипломи або документи, що підтверджують їх професійну освіту.

Крім того, закон вимагає, щоб потенційні працівники знали німецьку мову, а людям старше 45 років доведеться довести, що вони зароблятимуть щонайменше 3685 євро щомісяця після прибуття або що мають достатній рівень пенсії. Кваліфіковані працівники, які шукають роботу, отримають посвідку на проживання протягом 6 місяців, а для працівників, які мають постійну роботу, дозвіл буде дійсним 4 роки.

За словами голови правління Служби праці “Work Service” Івони Смітковської, хоча інтерес до німецького ринку праці спочатку зростав серед працівників з України, вимоги, встановлені законодавцем, значно обмежать потенційний відтік працівників з польського ринку.

«Наші дослідження показують, що 28,7 відсотків працівників з України хотіли б поїхати до Німеччини, тоді як у 2018 році їх було аж 59 відсотків. Більше знання вимог, які пред’являє німецький ринок праці до кандидатів, дещо змінило плани працівників. Бар’єром для зміни праці є вимоги до мови, кваліфікації та високі витрати на отримання дозволу на роботу. Наші дослідження показують, що понад 75 відсотків українських працівників, які зараз працюють у Польщі, не знають німецької мови», — заявила вона виданню biznes.pap.pl.

На думку експертів ринку праці, попит на робітників може найближчим часом спонукати німецьких законодавців до лібералізації положень, що набирають чинності вже у березні.