F-35 для Польщі: кінець пострадянського періоду в авіації

F-35 для Польщі: кінець пострадянського періоду в авіації

Чи придбання Польщею 32 винищувачів F-35 пришвидшить у країні процес позбуття пострадянської техніки в усіх видах збройних сил? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

31 січня цього року Польща підписала контракт на придбання 32 американських малопомітних винищувачів-бомбардувальників п’ятого покоління F-35A. «Цей день залишить слід в історії Війська польського», – заявив тоді міністр національної оборони Маріуш Блащак. «Це приведе до того, що тінь російського домінування надалі віддалятиметься від Польщі, бо F-35 – це піднебесна броньована броня, що служитиме для захисту всіх країн НАТО», – додав прем’єр Матеуш Моравєцький. Водночас експерти також говорять про завершення пострадянської ери у польських збройних силах. Наскільки літаки F-35 спроможні зміцнити безпеку Польщі, так званого східного флангу НАТО та чи можуть вони ефективно стримувати потенційного ворога?

На хвилях Польського радіо міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак підтвердив, що Польща за 32 винищувачі F-35 заплатить 4,6 млрд доларів. Контракт включатиме ремонтний та навчальний пакети. Першими літаками польські пілоти зможуть полетіти вже 2024 року – вони навчатимуться керувати цими машинами в США, а згодом і у Польщі. У 2026 році буде готова перша ескадрилья. Усі винищувачі F-35 мають бути готовими і надійти до 2030 року.

Міністр Блащак пояснив, чому F-35 – це найсучасніша конструкція, якої потребує польська армія, польські військово-повітряні сили:

«По-перше, це незрівнянне з жодним іншим повітряне судно. У світі немає таких же ж сучасних літаків, як F-35. Щоправда, росіяни стверджують, що вони мають подібні літаки, але росіяни різне говорять. F-35 – це „стелс”-технологія. Тільки 14 держав, спільно з Польщею, будуть мати ці літаки. Це технологічний стрибок на декілька рівнів, порівняно з тими літаками, що ми на сьогодні маємо, тобто досить сучасними винищувачами F-16. Але за декілька років за такого технологічного розвитку F-35 буде залишатися сучасним, а F-16 – вже ні».

Як нагадав міністр оборони Польщі, Військо польське дотепер має ще досить багато пострадянської військової техніки, якої треба позбутися:

«Пострадянська техніка застаріла і вона буває небезпечною для самих пілотів. Я нагадаю про чотири аварії за участі таких літаків у Польщі, одна з яких завершилася трагедією – загибеллю польського пілота. Я проти того, аби польські солдати ризикували життям у мирний час, аби вони мали техніку, що має слабку бойову цінність і водночас є небезпечною для них. Ми маємо фантастичних пілотів – Військо польське заслуговує використовувати найсучаснішу техніку. Усе це служить безпеці нашої батьківщини. МіҐ-29 та уся пострадянська техніка мала вже давно відійти в історію, як відійшли совєти».

Маріуш Блащак наголосив на інших важливих високотехнологічних перевагах американських винищувачів п’ятого покоління:

«Літаки F-35 руйнують бар’єри „антидоступу” (так у Пентагоні називають зони з потужною системою ППО – ред.) противника. Перевагою є також мережоцентричність, інтероперабельність – вони взаємодіють з іншою військовою технікою, з F-16, з комплексами Patriot, з Himars, а отже так ми створюємо єдину, сумісну систему безпеки. Я вірю, що ми використаємо переваги F-35 і скріпимо цю систему в однорідну безпекову структуру. Ми маємо потенціал: чудових пілотів та чудових авіаційних техніків. Як міністр оборони я теж присвячую велику увагу усьому, що пов’язане з інформаційними технологіями, захистом кіберпростору».

Як переконує міністр національної оборони Польщі Блащак, сума в 4,6 млрд доларів, звісно, є чималою, але такою є нині ціна за сучасні технології, а безпека є безцінною, бо вона є необхідною умовою економічного, соціального розвитку країни. Літаки F-35 гарантують у всій системі безпеку Польщі. Також, за словами міністра, літаки F-35 не тільки посилять безпеку самої країни, але і зміцнять так званий східний фланг НАТО та допоможуть стримувати можливого агресора.  

Придбання літаків F-35 Польщею було необхідним і невідворотним. Так вважає головний редактор часопису «Військо та техніка» Анджей Кінський:

«Більшість європейських країн НАТО купує або замінює свої літаки F-16 машинами F-35. Так вже зробили Норвегія, Данія, Нідерланди та Бельгія. У Туреччині цього не сталося з інших причин, а саме через купівлю Анкарою російських протиповітряних комплексів. Є також Італія та Велика Британія, котрі, незважаючи на те, що мають власні літаки четвертого покоління, тобто Eurofighter, теж вирішили придбати літаки F-35. Навіть Німеччина, яка нині шукає наступника для літака Tornado, що невдовзі стане носієм ядерної зброї, думає над тим, чи купувати Eurofighter’и та адаптовувати їх до дуже складного і затратливого процесу несення американських ядерних бомб, чи придбати певну кількість літаків американського виробництва, наприклад, Super Hornet або F-35. Рішення про купівлю цих винищувачів у Польщі, можливо, прийняли швидко, зважаючи на стандарти в Європі. Однак, дивлячись на наші потреби і враховуючи те, що є на ринку, це був єдиний правильний вибір для цих завдань. Якщо ми хочемо купити літак п’ятого покоління, то альтернатив немає».

Експерти відзначають, що винищувачі F-35 – це вже 21 століття і, крім того, що це літак, ці машини є також своєрідним центром командування та збору великої кількості інформації, це очі для всіх інших видів збройних сил, – каже Юліуш Сабак, експерт з порталу defence24.pl:

«Ми маємо 48 літаків F-16, але їх має бути ще більше, і тепер ми купуємо літаки F-35, а це означає, що нарешті за багато років чи навіть десятиліття ми нарешті позбудемося так званої пострадянської техніки, адже у нас залишилося ще дві ескадрильї МіҐ-29, одна ескадрилья Су-22. У військово-повітряних силах Польщі з усіх видів збройних сил нині найліпша ситуація у напрямку так званої „вестернізації”. F-35 – це певний центр інформаційно-комунікаційних технологій. Пілот має менше роботи, він більше бачить і більше знає, його важче виявити і загалом є значно більше тих „більше, швидше та сильніше”, ніж у четвертому поколінні, наприклад, у наших F-16. Це також, звісно, абсолютно інше покоління, ніж аналогові МіҐ-29, з яких ми будемо пересідати, бо стимулом для прийняття швидкого рішення та швидкого придбання були трагічні випадки з літаками МіҐ-29, які, втім, більше не відповідали потребам».

Як зауважив Юліуш Сабак з порталу defence24.pl, придбання літаків F-35 – це насправді історичний момент, адже Польща є першою державою Центральної Європи, що придбала винищувачі п’ятого покоління. Тож тепер слід очікувати завершення служби радянських літаків. Водночас експерт зауважив, що радянський період закінчується не в усіх видах збройних сил Польщі, хоча, як наголосив, військово-повітряні сили завжди були першопрохідцем для сучасних, західних технологій.  

PR24/Т.А.