Facebook заблокував промування докфільму про гітлерівський табір для дітей

Facebook заблокував промування докфільму про гітлерівський табір для дітей

Документальний фільм опрацював ІНП Польщі. Йдеться про табір для дітей, що діяв в окупованій Лудзі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Facebook заблокував можливість промування за кордоном документального фільму про гітлерівський табір для польських дітей, що містився у Лудзі, на вулиці Пшемислова. Про це повідомляє Польське пресове агентство, посилаючись на інформацію Інституту національної пам’яті Польщі.

Як пояснює Корнелія Заборська із лудзького відділення ІНП, «приводом блокади стало те, що кампанію закваліфіковано як політичну кампанію суспільного характеру».

«Документальний фільм, який ми розмістили на соціальному порталі Фейсбук, розповідає історію німецького табору для польських дітей. Цей табір діяв на вулиці Пшемислова у Лудзі, тут було понад три тисячі дітей. Цей фільм жодним чином не має політичного характеру. Ми представляємо виключно історичні факти на тему цього табору», – написано у заяві ІНП.

Як підкреслено у заяві Інституту національної пам’яті, документальний фільм має кілька мовних версій – польську, англійську, французьку, іспанську, німецьку, російську та гебрайську. «Нам йдеться про те, щоби люди за кордонами Польщі дізналися про цей табір, – переконує представниця ІНП. – Те, що Фейсбук закваліфікував цей фільм як політичний, повністю заблокувало його популяризацію за кордоном».

Нагадаємо гітлерівський табір для дітей у Лудзі було відкрито в другій половині 1942 року, він був призначений для польських дітей та молоді віком від 6 до 16 років, але насправді в’язнями тут були навіть кількамісячні малюки. Польські діти потрапляли до табору за дрібні крадіжки, жебрання, а також за те, що їздили трамваями «зайцем». До табору потрапляли теж діти поляків, котрі відмовилися служити в німецькій адміністрації або були пов’язані з рухом опору.

У німецькій термінології цей табір називався «Polenjugendverwahrlager der Sicherheitspolizei in Litzmannstadt». Перших в’язнів привезли сюди у грудні 1942 року, табір функціонував до кінця німецької окупації в Лудзі, тобто до 19 січня 1945 року. Через високу смертність цей табір називали «Малий Аушвіц».

PAP/Я.С.