Фестиваль «Польсько-українська фемінатива»

Фестиваль «Польсько-українська фемінатива»

18 вересня стартував літературний онлайн-фестиваль «Польсько-українська фемінатива». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наше Слово.

У його рамках письменниці, художниці, інтелектуалки й активістки з Польщі та України дискутуватимуть не лише про літературу. Також вони розмовлятимуть про те, як вона адаптує для читачів новий характер світу під час і після пандемії, а також – чи в Польщі й Україні схоже розуміють виклики сучасності.

«Великі наративи історії, політики, культури чи буденного життя були створені чоловіками. Форми мовлення нав’язують форму мислення – про світ і роль людини в ньому. Цю тему обговорюють дуже давно, а потреба протистояння патріархальному баченню реальності висловлюється і аналізується протягом багатьох років. Чоловічий наратив стосується також польсько-українських відносин – спостерігаємо їх через призму історичних подій, великих союзів чи політичних зрад, за якими стояла чоловіча частина світу. А яка роль жінки в цьому? Жінки, друга половина, яка весь час мусить вимагати рівного існування не лише в мінливій реальності, але й в контексті, який про неї розповідає», – зазначають авторки проєкту.

Яніна Охойська, Таміла Ташева, Марія Пешек, Дана Вінницька, Ірена Карпа – це тільки деякі учасниці літературного фестивалю, який триватиме до листопада.

Перша зустріч у межах проєкту відбулася 18 вересня. Її тема: «Чи війна хвилює жінок? Збройні конфлікти в найновішій польській і українській літературі». Про це розмовляли Гаська Шиян і Олександра Іванюк з України та Малґожата Реймер і Ольга Хребор з Польщі.

Наступна зустріч відбудеться 25 вересня, під час неї учасниці будуть розмовляти про сприйняття жінок в творчій сфері. Третю зустріч заплановано на 23 жовтня на тему мігранток та біженок, а ще одну – на 30 жовтня під назвою: «Завтра може бути надто пізно – активістки правозахисного руху». Наступні зустрічі мають відбутися у листопаді.

Всі події будуть транслюватися онлайн на фейсбук-сторінці «Фемінатива» та сторінках медіа-партнерів: TOK FM, Wroclove, Feminotekа.

Організатором фестивалю є Міська бібліотека у Вроцлаві. В команді організаторок є теж асистентка Ольги Токарчук – Ірина Вікирчак.

Директоркою фестивалю є українка з Польщі, уповноважена мера Вроцлава у справах мешканців українського походження – Ольга Хребор.

Автор Павло Лоза

Фото з facebook.com/feminatywa