Франція на шість місяців очолила Раду ЄС
1 січня 2022 року Франція розпочала головування в Раді ЄС EPA/IAN LANGSDON

Франція на шість місяців очолила Раду ЄС

Є думки, що президент Емманюель Макрон може підпорядкувати політику, яка стосується ЄС, внутрішній політиці. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

1 січня 2022 року Франція розпочала своє шестимісячне головування в Раді Європейського Союзу. Протягом попередніх півроку це завдання виконувала Словенія. Головування збігається з президентськими виборами, які у Франції заплановано на квітень, та парламентськими, що мають відбутися в червні. Проведення цих виборів може вплинути на роботу ЄС протягом найближчого півріччя.

Франція мала можливість домовитися з іншими країнами – Словенією або Чехією – і замінити час головування, але цього не відбулося. Звідси й коментарі, що президент Емманюель Макрон захоче використати головування в ЄС у виборчій кампанії та підпорядкувати політику ЄС внутрішній політиці. Раніше він уже згадував про пом’якшення жорстких євросоюзних бюджетних правил, щоб збільшити конкурентоспроможність французької економіки. З думкою про французькі компанії наголошував на необхідності боротьби із соціальним демпінгом. «Директива про мінімальну заробітну плату буде в центрі нашого президентства», – заявив нещодавно президент Макрон.

Крім того, Франція хоче посилити співпрацю країн ЄС в оборонній сфері. Також очікує прогресу переговорів, які стосуються, зокрема, законів про притулок та про кліматичний пакет.

IAR/Н.Б.