Глава ЄК закликає виробників вакцини виконувати зобов’язання
Відеовиступ очільниці Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн на форумі в Давосі, 26 січня 2021 року EPA/SALVATORE DI NOLF

Глава ЄК закликає виробників вакцини виконувати зобов’язання

Урсула фон дер Ляєн закликає фармацевтичні компанії виконувати зобов’язання стосовно вакцин. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала фармацевтичні компанії виконати свої зобов’язання і доставити вакцину від коронавірусу до країн ЄС відповідно до домовленостей. Зокрема, цій проблемі був присвячений її відеовиступ на Світовому економічному форумі. Урсула фон дер Ляєн опублікувала своє звернення також у Твіттері.

Спочатку проблеми зі своєчасним постачанням мали компанії Pfizer та BioNTech, унаслідок чого країни ЄС минулого тижня отримали меншу кількість доз. Опісля концерн AstraZeneca, який найближчої п’ятниці повинен здобути дозвіл на введення своєї вакцини на ринок ЄС, оголосив, що постачання до Європи буде меншим.

Глава Європейської комісії заявила, що Європа вклала мільярди у розроблення перших у світі вакцин проти COVID-19. «Тепер компанії повинні доставити вакцину і виконати свої зобов’язання. Тому ми створюємо механізм прозорості експорту вакцин», – сказала Урсула фон дер Ляєн.

Європейська комісія хоче встановити, чи компанії, які повідомляють про запізнення з постачанням вакцини на ринок ЄС, не експортують цього препарату до країн за межами Співтовариства, які готові платити більше. Тому ЄК вимагатиме, щоб компанії, які виробляють вакцини на території ЄС, заздалегідь реєстрували намір експортувати їх. Пропозиція в цій справі має бути представлена ​​наприкінці тижня.

IAR/Н.Б.