Гроб Господній у багатьох костелах Польщі нагадує про війну в Україні. ФОТО
Костел Божого милосердя в Щецині. Джерело: TVN24

Гроб Господній у багатьох костелах Польщі нагадує про війну в Україні. ФОТО

Фотографії зруйнованих церков, синьо-жовті квіти, українські прапори, макети руїн, фігури Христа присипані уламками, цитати українською та польською – так цього року у багатьох костелах Польщі прикрашають Гроб Господній, не даючи забути про війну в Україні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Згідно з католицькою традицією перед Великоднем у костелах споруджують Гроб Господній, який символізує смерть Христа у Страсну Неділю. Цього року у багатьох польських храмах його оздоблення було так чи інакше пов’язане з Україною та нагадувало про війну.

У Кафедральному соборі Іоанна Хрестителя у Варшаві Гроб Господній прямо вказує на війну в Україні – його розмістили на макеті зруйнованої стіни під якою розмістили розкидану цеглу та спалені дерев’яні балки. «Ми не можемо вдавати, що нічого не відбувається, але через Гроб хочемо показати надію, яку несе Христос. Гріб показує те, що сталось в житті Ісуса, який був “збомбардований злом та ненавистю, але все подолав і воскрес”. І так само є з українськими містами. Там є Христос, в кожному зруйнованому місті, в людях, які змушені були покинути свої домівки», – пояснює отець Мачей Ящолт, вікарій катедральної парафії.

Фото: Marcin Wziontek/Super Express

В академічному костелі св. Анни у Варшаві Гріб Господній побудували з уламків цегли та каміння, що символізують зруйноване місто. Сама фігура Христа теж прикрита уламками, яскраво контрастуючи з квітами на фоні.

Marcin Wziontek/Super Express

В костелі св. Креста у Варшаві Гроб оздобили фотографіями зруйнованих українських міст та зруйнованої під час Другої світової війни Варшави. Між фотографіями розмістили цитату з Євангелія від Іоанна «Зруйнуй цей храм і я відбудую його за три дні».

Marcin Wziontek/Super Express

Гріб Господній у костелі села Харлупя-Мала (Лодзьке воєводство)

Roman Zawistowski/PAP

Гроб Господній в костелі Преображення Господнього, Краків

Łukasz Gągulski/PAP

Архикафедральна базиліка Святих Петра і Павла, Познань

PAP/Marek Zakrzewski

Костел св. Терези та св. Іоанна Боска, Лодзь

PAP/Grzegorz Michałowski

Вроцлавський костел Святого Матея

TVN24

Костел Божого милосердя в Щецині 

TVN24

А.В.

Джерело: ГВ, PAP, Super Express