«Ходи з нами!». 16 -22 вересня 2019 триватиме Європейський тиждень мобільності

«Ходи з нами!». 16 -22 вересня 2019 триватиме Європейський тиждень мобільності

Вроцлав готується проведення Європейського тижня мобільності, або, як його називають, — Тижня вільного пересування, —  та запрошує до спільного проведення установи та підприємства. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Як і щорічно, столиця Нижньої Сілезії бере участь у Європейському тижні мобільності, який проходитиме з 16 по 22 вересня. Однією з найбільш відомих подій усієї кампанії є День без автомобілів, що припадає на 22 вересня (неділя). У Вроцлаві вирізняють два його аспекти. Перший — це безпека пішоходів та велосипедистів на вулицях міста, а другий — участь у житті міста людей з обмеженими можливостями, яким доводиться долати різні бар’єри.

— Вроцлав упродовж кількох років впроваджує принципи сталого розвитку. Дбаємо про те, щоб спільно й доброзичливо створювати нові простори чи модернізовувати й адаптовувати існуючі, — пояснює Томаш Стефаніцький із департаменту транспорту та інфраструктури міського управління Вроцлава. — Мобільність мешканців є одним із ключових елементів доступної міської системи. Можливість вільного пересування охоплює кожен рух людини, незалежно від того, ходить вона пішки, пересувається за допомогою скутера, велосипеда, власного авто чи громадського транспорту. Важливо враховувати середовище та простір, які дають нам можливості, проте створюють й обмеження.

Місто підтримує альтернативні види транспорту
Сьогодні 240 тисяч людей в’їжджають у Вроцлав щодня. Щоб мати можливість ефективно орієнтуватися по місту, слід підтримувати різні альтернативні види транспорту. Важливо, що покращення умов руху користується соціальною підтримкою. Що в перспективі добре для всіх «тут і зараз», для деяких з нас пов’язане зі зміною звичок, і це найскладніше.

Участь у європейському заході є формою поширення змін та просування екологічно чистих форм мобільності, які вже доступні для мешканців.

Де ми святкуємо
У багатьох європейських містах під час Тижня мобільності важлива вулиця чи площа виключаються з руху автомобілів для пішоходів, велосипедистів та пасажирів громадського транспорту; у Вроцлаві, в останні роки, це був Університетський міст (2015) та наступні вулиці: Казимира Великого(2016), Крупнича (2017) та Руська (2018).

— Цього року вибір Вроцлава припав на площу Костюшка з фрагментом вулиці Свидницької, який незабаром ознаменується суттєвими змінами — будівництво віденських зупинок планується на 2020 рік, — каже Томаш Стефаніцький. — Ми вирішили на пл. Костюшки та вул. Ідвідницьку, адже Вроцлав також займається проблемою залучення вулиць та міських скверів як місць для розвитку соціальної, культурної та економічної діяльності, а не лише як транспортних шляхів, — пояснює Томаш Стефаніцький.

Запрошення до спільної організації Європейського тижня мобільності
Цього року у місті відбувся відкритий конкурс для неурядових організацій щодо координації святкувань Тижня мобільності, його виграла Вроцлавська Кіно фундація , відома організацією культурних та соціальних заходів у Вроцлаві та Нижній Сілезії,
в тому числі Фестивалем MIASTOmovie, серією Polish Cinema for Beginners, а також Кінопрогулянками Нижньою Сілезією. Власне кінопрогулянки ідеально вписуються в цьогорічний слоган Європейського тижня мобільності і, безумовно, будуть затребуваними серед подій Тижня.

Фонд розпочинає перемовини з установами, підприємствами та організаціями, які працюють в районі пл. Костюшки та вздовж вул. Звідницькій та хотіли би приєднатися до співорганізації Європейського тижня мобільності у Вроцлаві.

— Святкування у спільному просторі — це можливість для репрезентації, налагоджень зв’язків та утримання належного рівня разом із мешканцями та сусідами, що працюють на одній вулиці, — наголошує Лех Молінський із Вроцлавського Кінофонду. — Ми запрошуємо всіх охочих до співпраці щодо організації та святкування Європейського тижня мобільності.
Всіх охочих доєднатися до організації та святкування просимо сконтактуватися з Юлією Бартош за електронною адресою [email protected].

Ви можете повідомляти про різні види діяльності: соціальну, освітню, культурну, підприємницьку. Важливо, щоб вони були пов’язані з цілями Європейського тижня мобільності і проходили з 16 по 22 вересня — в ідеалі в межах площі Костюшка та вулиці Свідницької.

Мобільність важлива для всіх, і майже кожна діяльність пов’язана з цим. Це слід розуміти, сприймати й демонструвати. Для тих, кому це вдається, площа Костюшка у День без автомобіля — відкрита.